'Gele Hesjes' protesteren: 'Nederland, word wakker!'

Niels Paauw
11 mei 2019
In het centrum demonstreerden vanmiddag 150 tot 200 Gele Hesjes uit Nederland, België en Duitsland. Danny Cornelissen, het gezicht van de Nijmeegse Gele Hesjes, vat het doel kernachtig samen: 'Er worden zoveel dingen door onze strot geduwd. Nederland moet wakker worden!'

Rond 13.00 uur verzamelden de Gele Hesjes zich op het Stationsplein. In een ontspannen, haast familiaire sfeer, luisteren zij naar een toespraak. Er lopen Gele Hesjes rond met de tekst ‘sfeerbeheer’ op hun gele hesje. Zij zorgen voor een ordentelijk verloop van de demonstratie. Op andere gele hesjes zijn gebalde vuisten getekend. Er zijn opschriften te lezen als: Oprutte, #nexit, Rutte Landverrader, NOS is fakenews en Marrakesh is verraad.

Handenschud-rel

De spreker refereert aan het handenschud-incident met Rutte: ‘Als je respect verdient, dan krijg je een hand. Anders niet.’ Een half uur later dan gepland, vertrekt de gele stoet via het Kronenburgerpark, naar Plein’44. Er werd vergeefs gewacht op twee bussen met Duitse en Belgische demonstranten, die door een controle aan de grens zouden zijn vertraagd. Door deze vertraging lopen zij fractievoorzitter Rob Jette (D66) mis, die in het centrum campagne voert voor de Europese verkiezingen. Al roepend trekken de betogers door het Kronenburgerpark: Tous ensemble! Allemaal samen!, Rutte en Fransie rot op!, Brexit, Brexit!, Europa schijndemocratie!, EU is dictatuur en Wordt wakker schaapjesvolk!

Pensioenen

Een jonge man bekijkt de folder die hem wordt aangereikt. Wat hij vindt van het protest? ‘Ik heb er niet echt een mening over, maar het is goed dat zij voor hun eigen belangen opkomen al zie ik liever dat het niet nodig is. Zojuist hoorde ik iets scanderen over pensioenen. In sommige beroepsgroepen is daar is wel afbreuk aan gedaan. Dat vind ik niet goed voor de toekomst van die mensen.’

Het winkelend publiek op eindhalte Plein 44 kijkt op enige afstand toe. Een jonge spreekster spreekt de Gele Hesjes nog éénmaal toe: ‘Soms wordt er geweld gebruikt en worden we opgepakt. Waarom? Omdat we de waarheid spreken.’ Ze waarschuwt ook voor ‘de ondermijning van onze rechtsstaat door grote multinationals’, maar: ‘Mensen gaan het systeem doorzien!

Bekijk 
op de Facebookpagina van Nieuws uit Nijmegen het fotoalbum van de demonstratie.


Dit bericht delen:

Advertenties