Nijmegen viert volop Bevrijdingsdag

Van onze redactie
5 mei 2019
Een team van hardlopers heeft afgelopen nacht om 01.00 uur het bevrijdingsvuur in Wageningen opgehaald. Met het aansteken van het vrijheidsvuur in het Hunnerpark werd het bevrijdingsfestival officieel geopend.
Sinds 1948 wordt het Bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken. In de loop der jaren is de Bevrijdingsvuurestafette uitgegroeid tot een nationaal evenement, waarbij vele sporters vanuit heel Nederland naar Wageningen komen om het vuur door middel van een estafette door het land te verspreiden. Het Bevrijdingsvuur is hét symbool voor leven in vrede en vrijheid. Het vuur kwam vanmorgen rond 04.00 uur aan bij het monument van de Waalcrossing.

Terwijl de veteranen van de Sunset March het bevrijdingsvuur bewaakten op de Oosterhoutsedijk, opende burgemeester Bruls vanmorgen het eerste nationaal kinder-vrijheidsontbijt in het Valkhofpark. 75 kinderen tussen 8 en 15 jaar konden zich inschrijven voor het ontbijt. De kinderen spraken met 75 speciale gasten, zoals veteranen, politici en BN'ers over onderwerpen als vrede, vrijheid en vriendschap. Vanaf 13.30 vond het kinderbevrijdingsfestival plaats in De Lindenberg.

Om 14.00 uur werd de laatste vijf kilometer van de bevrijdingsestafette afgelegd. Het bevrijdingsvuur werd door de lopers, kinderen op de fiets en twee veteranen in een jeep vanaf het monument van de Waalcrossing naar het Bevrijdingsfestival in het Hunnerpark gebracht. Een van de twee veteranen heeft vervolgens het feest officieel geopend door de vrijheidsvlam aan te steken. Het eerste optreden was van de winnaar van het Freedom ’S Cool festival dat op 24 maart in Doornroosje werd gehouden.

Bekijk op onze Facebookpagina het uitgebreide fotoverslag.

Dit bericht delen:

Advertenties