Nijmegen herdenkt op 4 mei

Van onze redactie Zaterdag 04 Mei 2019

Vandaag werden meerdere herdenkingsactiviteiten georganiseerd in Nijmegen. Om acht uur vanavond vond de officiële herdenking plaats op het Keizer Traianusplein.

Vanmorgen werd om elf uur een stadwandeling georganiseerd. De wandeling werd door twee gidsen van Stadswandeling Nijmegen en Stichting Valkhofbunker gegeven. De wandeling duurde ongeveer een uur en leidde de ongeveer dertig deelnemers door het centrum van de stad. Naast de verhalen toonden de gidsen ook oude foto's van het centrum. Achteraf was er een mogelijkheid om de Valkhofbunker te bezoeken.

Om vijf uur werd op Plein 1944 een plaquette onthuld door burgemeester Bruls. Op de plaquette staat een erelijst met de in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde Nijmeegse soldaten. Stadsdichter Wout Waanders droeg een gedicht voor.

Om zes uur vond op de Kitty de Wijzeplaats de herdenking van de Nijmeegse joodse slachtoffers plaats. Om zeven uur werd een herdenkingsbijeenkomst gehouden in de Sint Stevenskerk. De overweging werd uitgesproken door Chaja Kruijssen. Zij is psychologe met een joodse moeder en een vader uit een NSB-familie. Haar thema's gingen over een andere kijk op goed en kwaad, op racisme en diversiteit.

Vanaf de Sint Stevenskerk liepen burgemeester Bruls en andere aanwezigen in een stille tocht naar het Keizer Traianusplein. Hier startte om vijf voor acht de officiële herdenking. Om acht uur werd The Last Post gespeeld en werden twee minuten stilte gehouden. Aansluitend vond een kranslegging plaats.

Bekijk op onze Facebookpagina het uitgebreide fotoverslag.


Heb je een correctie, een tip of een opmerking over dit artikel? Mail deze dan naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl of stuur je bericht via WhatsApp: 024-3229922. Ook andere nieuwstips, klein of groot, ontvangen wij graag.


Reageren


Uw naam  *
Uw Emailadres  *
Uw reactie
Code
  *
 

NB: Uw reactie zal direct worden geplaatst, echter wordt deze wel door onze redactie gecontroleerd. Mocht blijken dat uw reactie niet passend is en/of een kwetsende inhoud heeft, zal deze meteen worden verwijderd.