Buurtmaatjesproject is van start gegaan

Van onze redactie
30 april 2019
Het is niet voor iedereen even makkelijk om contact te maken. Veel mensen kennen hun wijk niet goed of voelen zich eenzaam. Deze maand zijn woningcorporatie Talis en Bindkracht10 het Buurtmaatjesproject in Nijmegen begonnen. Buurtbewoners helpen iemand anders om mee te doen met activiteiten en andere buurtbewoners te ontmoeten. Er wordt gezocht naar Nijmegenaren die vrijwillig een buurtgenoot willen helpen.
Een keertje samen naar de bibliotheek of een boodschap doen met een buurvrouw. Het zijn de kleine dingen die heel belangrijk kunnen zijn. Zeker als een buurtbewoner weinig contact heeft met andere mensen en niet goed weet wat er allemaal te doen is in de buurt. ‘Uit de laatste Stads- en Wijkmonitor van de gemeente Nijmegen blijkt dat steeds meer volwassenen eenzaam zijn’, vertelt Maja Klabbers, wijkadviseur bij woningcorporatie Talis. ‘Ook wij zien dat best wat huurders in een isolement zitten. Het zou fijn voor hen zijn als ze meer mee kunnen doen in de samenleving. En dat begint vaak dicht bij huis.’

Verschillende wensen

Sommige bewoners kunnen de weg in de wijk niet goed vinden. Ze zijn eenzaam of vinden het leuk om meer contact met anderen te hebben. Voor nieuwe wijkbewoners kan het lastig zijn om alleen naar activiteiten te gaan. Daarom startte Talis deze maand voor haar huurders in Nijmegen , samen met welzijnsorganisatie Bindkracht10, het Buurtmaatjesproject. Bindkracht10 heeft al langer ervaring met buurtmaatjes. Wijkbewoners gaan samen met hun maatje op pad. Wat ze precies gaan doen, hangt natuurlijk af van iemands wensen. Het gaat dan om bijvoorbeeld het wegwijs maken in een wijk, hulp bij mensen leren kennen, hulp bij praktische vragen zoals bijvoorbeeld helpen met brieven lezen of meegaan naar voorzieningen en zorg. De vraag is leidend.

Buurtmaatje worden

Een buurtmaatje helpt iemand in de buurt of wijk voor maximaal een half jaar. De vrijwilliger is hier gemiddeld een dagdeel per week mee bezig. De vrijwilliger krijgt begeleiding en kan trainingen volgen. Stuur bij interesse een mail naar buurtmaatjes@bindkracht10.nl of bel 024-3502000. Op de website van Stip zijn de Stippunten in de buurten te vinden. Iedereen kan een buurtmaatje zijn, dit is niet alleen voor huurders van Talis. Mensen die een buurtmaatje nodig hebben, moeten wel huurder van Talis zijn. Zij kunnen contact opnemen met Bindkracht10 of via een Stip.


Dit bericht delen:

Advertenties