Museum Het Valkhof verwerft heilige Sebastiaan dankzij legaat

Van onze redactie
25 april 2019
Museum Het Valkhof heeft een eikenhouten beeld van de heilige Sebastiaan uit het begin van de zestiende eeuw verworven. De sculptuur is gemaakt door de Nederrijnse kunstenaar Henrick van Holt (Kalkar, vóór 1490 - 1545/1546). De aankoop van het beeld is mogelijk gemaakt door een legaat van de heer Lex Harm (1957-2015). Het museum ontving de genereuze schenking voor het verwerven van een laat-middeleeuws kunstwerk. Harm was een gepassioneerd kunstliefhebber en droeg Museum Het Valkhof een bijzonder warm hart toe.
Heilige Sebastiaan

Het met pijlen doorboorde lichaam van martelaar Sebastiaan is door Van Holt op indrukwekkende wijze weergegeven. De sculptuur valt op door zijn afmetingen. Het is 115 cm hoog, groter dan de meeste beelden uit dezelfde periode. Het heiligenbeeld is een prachtige toevoeging aan de verzameling van het museum. Wat onderwerp, materiaal en herkomst betreft, sluit het naadloos aan op de collectie laat-middeleeuwse kunst. 

Martelaar

De Romeinse militair Sebastiaan is volgens de legende een officier van de keizerlijke garde ten tijde van Diocletianus, in de derde eeuw. Dat was voordat het christendom als godsdienst werd erkend door het Romeinse Rijk. Toen aan het licht kwam dat Sebastiaan christen was, werd hij voor straf vastgebonden aan een boom en beschoten met pijlen. De martelaar wordt vaak afgebeeld als een schaars geklede, sierlijke jongeman. Het uitbeelden van Sebastiaan was een geliefde manier voor schilders en beeldhouwers om staand mannelijk naakt af te beelden.

Collectie Museum Het Valkhof

De sculptuur bevond zich geruime tijd in privébezit en de bewaarplaats is lang onbekend geweest. Daar komt verandering in nu het in de collectie van Museum Het Valkhof is opgenomen. De heilige Sebastiaan is vanaf eind april in de collectiepresentatie Nijmegen 1500-1940 te zien.


Dit bericht delen:

Advertenties