Grootste estafetteloop ter wereld: De Batavierenrace

Van onze redactie
26 april 2019
Sinds 1973 rennen jaarlijks 8.500 studenten van het centrum van Nijmegen, via Duitsland en de Achterhoek, naar de campus van de Universiteit van Twente in Enschede. Dit jaar zal op de grootste estafetteloop ter wereld plaatsvinden op 10 en 11 mei. De Batavierenrace is een estafetteloop van in totaal 175 kilometer lang en wordt georganiseerd voor en door studenten. Ieder jaar wordt de Batavierenrace afgesloten met het grootste studentenfeest van de Benelux.
De route van de Batavierenrace bestaat uit 25 etappes, die samen ruim 175 km lang zijn. Deze 25 etappes zijn verdeeld in het nacht-, ochtend- en middagblok. Volgens het Guinness Book of World Records is de Batavierenrace van 28 april 2012 's werelds grootste estafetteloop, met 8509 deelnemers. Met 370 ingeschreven teams dit jaar, bij de 47e editie, zal er een nieuwe poging worden gedaan om dit record te verbreken. Tot nu toe wordt ingeschat dat er dit jaar 8650 deelnemers zijn, daarmee zou het het record worden verbeterd.

Studentenevenement

Om deel te nemen aan de Batavierenrace schrijft een ploegleider zich in met een team van 25 lopers. Er zijn namelijk 16 heren- en 9 vrouwenetappes. Deze etappes zijn verdeeld over drie dagdelen: de nacht-, ochtend- en middagetappes. Per team moeten minstens drie deelnemers ingeschreven staan bij een hogeschool of universiteit. Op deze manier blijft de Batavierenrace een echt studentenevenement.

Bata4life: voor het goede doel

Sinds de 41e Batavierenrace bestaat Bata4life. Samen met KWF Kankerbestrijding zorgt Bata4life ervoor dat ploegen en deelnemers geld inzamelen voor het goede doel. Het ingezamelde geld wordt gedoneerd aan KWF en wordt daarmee besteed aan onderzoek naar kankerbestrijding door verschillende Nederlandse universiteiten.

Nieuwe concepten

Dit jaar zijn er een aantal nieuwe concepten, waarmee de deelnemers tijdens de Batavierenrace wat extra’s aangeboden wordt. Dit jaar is er tijdens de Batavierenrace namelijk een campingwinkel te vinden op de campus van de Universiteit van Twente. Producten die vergeten, kwijt of kapotgegaan zijn, kunnen aangeschaft worden in de campingwinkel. Een breed assortiment aan producten is hier te vinden: van tent, luchtbed en slaapzak tot blikopener, dobbelsteen en zonnebrand. Voor de echt luie student is het zelfs mogelijk om producten van tevoren te bestellen, zodat die tent niet helemaal vanuit Groningen of Maastricht meegenomen hoeft te worden. Een extra leuk detail van de campingwinkel is dat de opbrengst van alle ingekochte producten naar Bata4life gaat.

Een bijzonder product dat ook in de campingwinkel te vinden is, is de Bata-sok. Dit jaar zijn er voor het eerst limited edition Bata-sokken te verkrijgen. Naast sokken zijn andere kledingstukken deze Batavierenrace ook makkelijk te verkrijgen. Dit jaar is er in samenwerking met drukkerij Eurosport Borne een kledingwebshop opgezet. Via de webshop kunnen teams voor een studentenprijsje bedrukte kleding aanschaffen voor het hele team.

 

 

 

 


Dit bericht delen:

Advertenties