Vier historische projecten krijgen steun vanuit Verleden Verbeeld

Van onze redactie
19 april 2019
Vier projecten die het verleden van Nijmegen op een bijzondere manier laten zien, krijgen een bijdrage van de gemeente Nijmegen. Het zijn een vitrine met een plattegrond van de graven op de begraafplaats aan de Daalseweg, de expositie 'Before we forget' , een bijlage van het wijkblad Hart van Nijmegen en een vitrine voor het wapenschild van generaal Gavin. De projecten krijgen maximaal ‚€ 3000,- van het budget Verleden Verbeeld. Ze hebben allemaal een relatie met de Tweede Wereldoorlog.
Op de begraafplaats aan de Daalseweg komt een bord met daarop informatie over de oorlogsslachtoffers die daar begraven liggen. Omdat de grafbedekking vaak is verdwenen is niet duidelijk wie waar ligt. In de vitrine komt een plattegrond van de graven en verdere informatie over de begraafplaats.

Wapenschild

De expositie ‘Before we forget’ heeft als onderwerp de belevenissen van Nijmegenaren in de jaren 1940 – 1970. De verhalen daarover zijn te beluisteren in speciale luisterstoelen. De expositie zal in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis plaatsvinden (zie voor meer details huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl). In de speciale bijlage voor het wijkblad Hart van Nijmegen worden de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog beschreven. Hart van Nijmegen is het wijkblad voor Willemskwartier, Hazenkamp, St. Anna en Heijendaal. Het vierde project dat een bijdrage krijgt, is een kleine expositie over het wapenschild dat generaal Gavin kort na de oorlog aan de stad Nijmegen schonk. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan de band die Gavin had met Nijmegen. Deze expositie is op verschillende locaties en tijdstippen te zien.

Verleden Verbeeld

De bijdrages komen uit het budget van het gemeentelijk project Verleden Verbeeld. Voor dit jaar is als extra voorwaarde gesteld dat het onderwerp bij voorkeur te maken heeft met Nijmegen in de Tweede Wereldoorlog. De projecten die zijn uitgekozen voldoen aan deze voorwaarde. Alle aanvragen zijn beoordeeld door een onafhankelijke jury. De voorzitter is Dolly Verhoeven, bijzonder hoogleraar Nijmeegse en Gelderse geschiedenis aan de Radboud Universiteit. Verder bestaat de jury uit oud-journalist van De Gelderlander Rob Jaspers en Martijn Vermeulen, docent Pax Christi College Druten en geschiedenisleraar van het jaar 2015.

Nijmegen Herdenkt

Het is 75 jaar geleden dat Nijmegen op 22 februari 1944 werd getroffen door een vreselijk bombardement. Bijna 800 doden, duizenden gewonden en een totaal verwoeste binnenstad was de trieste balans. Vervolgens werd Nijmegen vanaf september 1944 frontstad: opnieuw vielen vele doden en veel (im)materiële schade. Dit jaar staan wordt hier met verschillende activiteiten bij stilgestaan.

 


Dit bericht delen:

Advertenties