Droom broers komt uit: outdoor calisthenics in Goffertpark gerealiseerd

Sanne Kerkers
14 april 2019
Op de hoek van de Slotemaker de Bruïneweg en de Goffertweg staat sinds deze maand een calisthenicspark, een openbaar toegankelijk outdoor fitness. De broers Michael en Yannick Woerdman zijn initiatiefnemer van dit project, dat gerealiseerd is door de gemeente.

Twee broers met een missie. Wat zes jaar geleden begon in de sportschool met als doel fit worden en er beter uitzien, is uitgegroeid tot hun grote passie, een uit de hand gelopen hobby en werk. Inmiddels trainen de twee niet meer binnen in de sportschool, maar buiten. De zware schijven zijn ingeruild voor trainen met het eigen lichaamsgewicht. Dat is calisthenics.

Mooie kracht

‘Het is een combinatie tussen turnen en fitness. Fit worden en iets moois doen met je kracht’, aldus de 24-jarige Michael die precies één jaar ouder is dan Yannick. ‘Calisthenics komt van twee Griekse woorden; Kalos en sthenos. Kalos staat voor mooi, en sthenos staat voor kracht. Dus calisthenics betekent letterlijk mooie kracht.’ Alle oefeningen worden uitgevoerd met het eigen lichaamsgewicht, een pure vorm van trainen dus, denk aan pull ups, push ups, muscle-ups, squats en lunges. En statische oefeningen, waarbij je een positie vasthoudt, zoals een handstand of human-flag.

Na twee jaar in de sportschool misten de broers de uitdaging. Michael vertrekt voor zijn studie naar Australië en zag daar veel mensen buiten sporten. ‘Daar hebben ze al heel veel van dit soort parkjes, dus toen ben ik daar gaan trainen voor zeven maanden.’ Bij thuiskomst maakt de familie een mini-park in de achtertuin en sindsdien trainen ze buiten in plaats van binnen.

‘Een jaar lang, daarna zijn we een plekje gaan zoeken rondom Nijmegen waar we dit met meer mensen kunnen gaan doen. En zo zijn we op het initiatief gekomen om hier iets te plaatsen, dit leek ons de perfecte locatie. Met dat plan zijn we naar de gemeente gegaan’, vertelt Yannick. Het eerste mailtje naar de gemeente is inmiddels drie jaar geleden en nu staat het calisthenicspark van twaalf bij zestien vierkante meter er. Een droom die uitkomt voor de broers: een calisthenicspark in hun eigen stad.

Gratis clinics

Hun missie, zo veel mogelijk mensen in Nijmegen bij elkaar te brengen om samen te bewegen, van elkaar te leren en kennis laten maken met calisthenics. De sport is nog heel jong en klein in Nederland. Een jaar geleden is de Nederlandse calisthenicsbond opgericht. En sinds twee jaar zijn er calisthenicswedstrijden. Het calisthenicspark is voor iedereen, jong, oud, ervaren en onervaren. Het enthousiasme straalt er vanaf als de jongens over ‘hun’ sport vertellen. Ze geven zelf trainingen en zijn er inmiddels fulltime mee bezig. Op YouTube hebben ze bijna 19.000 abonnees en op Instagram bijna 29.000 volgers.

Officiële opening

De broers zijn doordeweeks elke ochtend in het calisthenicspark om te trainen. Vanaf mei zijn er gratis clinics en gaan ze trainingen geven. Zo kan iedereen kennis maken met de sport. Op 15 juni is de officiële opening van het park. Op de website calisthenics Nijmegen is alle informatie hierover te vinden. De broers zijn ook te volgen via hun Facebookpagina.

 

 

 

 


Dit bericht delen:

Advertenties