Lezing over eerste foto zwarte gat in Museum Het Valkhof

Van onze redactie
10 april 2019
Vandaag werd de eerste foto van een zwart gat gepresenteerd. Perspresentaties in Brussel, Taiwan, Chili, China, Japan en Washington brachten het wereldnieuws vanmiddag om 15.07 uur naar buiten. Museum Het Valkhof vertoont de foto en koppelt hieraan een kleine presentatie over de geheimen van het heelal. Professor Heino Falcke vertelt op zondag 14 april om 14.00 uur in een lezing hoe het proces verlopen is.

Professor Heino Falcke, hoogleraar astrodeeltjesfysica en radioastronomie aan de Radboud Universiteit is het brein achter het fotograferen van zwarte gaten. Als acht radiotelescopen digitaal aan elkaar worden geknoopt, zo bedacht hij, ontstaat één grote telescoop met de virtuele omvang van de aarde. Door aan deze zogenaamde Event Horizon Telescope, de observaties van de Zuidpool-telescoop toe te voegen en die van de Atacama Large Millimeter Array (ALMA), een groep van 66 radioschotels in Chili, wordt het bereik ongekend veel groter en moet men in staat zijn objecten zo klein en ver als een tennisbal op de maan waar te nemen.

De geheimen van het heelal

In 2017 zette Falcke samen met een groep wetenschappers verspreid over de wereld de telescopen scherp op het superzware zwarte gat in het sterrenstelsel Messier 87, dat met een massa van 6,5 miljard zonnen 55 miljoen lichtjaar van ons vandaan ligt. Vandaag werd om 15.07 uur, nadat alle data van de observatoria vergeleken en gecombineerd waren, de eerste foto van een zwart gat wereldkundig gemaakt.

Lezing

Museum Het Valkhof presenteert als een van de eersten de eerste foto van een zwart gat op groot formaat. Professor Heino Falcke vertelt op zondag 14 april om 14.00 uur in een lezing hoe het proces verlopen is. Tussendoor zorgt de band Blueshift voor een muzikaal intermezzo. Aanmelden is verplicht en kan door te mailen naar publiekszaken@museumhetvalkhof.nl.


Dit bericht delen:

Advertenties