Actieweek voor vrijhouden geleidelijnen voor mensen met visuele beperking

Van onze redactie
8 april 2019
De samenwerkende belangenorganisaties voor mensen met een visuele beperking en 23 gemeenten in Nederland vragen van 8 tot en met 15 april aandacht voor het vrijhouden van geleidelijnen. Geleidelijnen zijn geribbelde tegels die lijnen vormen op straten en stations. Mensen met een visuele beperking maken hier gebruik van om veilig hun weg te vinden. Veel ziende mensen weten niet waar de geleidelijnen voor dienen. Daardoor staan er vaak obstakels zoals fietsen, koffers, reclameborden op de geleidelijnen.
Net als vorig jaar wordt de campagne breed gesteund door de branche van organisaties voor mensen met een visuele beperking en zijn NS en ProRail weer betrokken. Nieuwe partner in de campagne is dit jaar de ANWB. Wethouder Bert Velthuis was vanmiddag aanwezig in het Muzieum, het ervaringsmuseum over zien en niet zien, in het kader van de landelijke actie. Medewerkers van Toezicht & Handhaving en de oogvereniging deelden hier flyers uit om aandacht te vragen voor het vrij houden van de geleidelijnen.

Gevaarlijke situaties 

Anouk van Bommel, projectcoördinator  van ‘Houd de lijn vrij!’ en zelf visueel beperkt, maakt dagelijks gebruik van de geleidelijnen: ‘Ik kom vaak obstakels tegen. Dat maakt zelfstandig reizen ingewikkeld voor mij. Daarom ben ik heel blij mee te kunnen werken aan deze campagne. Ik wil veilig over straat kunnen.’

Publiekscampagne

Promoteams, bestaande uit mensen met en mensen zonder visuele beperking, gaan de hele week de straat op om het publiek te informeren. Naast de geleidelijnen worden stickertegels geplakt. Hierop staat het campagne-icoon, een figuur dat met een taststok over de geleidelijn loopt met daaronder de tekst ‘vrijhouden!’. Video’s op stations en in treinen ondersteunen deze boodschap. Meer informatie over de publiekscampagne ‘Houd de lijn vrij!’ is te vinden op de campagnesite.

Dit bericht delen:

Advertenties