Kunstwerk ‘De Waterwolf’ wordt blikvanger op Waalkade

Van onze redactie Donderdag 04 April 2019

Een metershoog beeld van kind en wolf komt op een prominente plek op de nieuwe groene Waalkade te staan. Het ontwerp voor het kunstwerk De Waterwolf, van kunstenaarsduo Space Cowboys, is nu klaar. Eind van het jaar is de wolf niet alleen terug in Nederland maar ook in Nijmegen.

Het bronzen kunstwerk komt ter hoogte van het Besiendershuis op de nieuwe groene Waalkade te staan. Zowel organisaties op de Waalkade als de horecaondernemers, het Besiendershuis en centrum voor natuur en cultuurhistorie De Bastei zijn al betrokken bij het kunstwerk. De horeca op de Waalkade onderzoekt of ze het beeldmerk gaan gebruiken en wellicht speciaal ‘wolvenbier’ gaan schenken. Brouwerij Oersoep is geïnteresseerd in het brouwen daarvan. Ook zijn betrokkenen enthousiast over het idee om een deel van de opbrengst van het wolvenbier in natuurprojecten te investeren.

Space Cowboys

De Deventer kunstenaars Albert Dedden en Paul Keizer werken sinds de jaren 90 samen als duo. Zij staan bekend als de Space Cowboys en maken kunstwerken voor de openbare ruimte in diverse steden in Nederland. Werk van hen staat onder andere bij de entree van Burgers Zoo, het Onderdijks Kampen, zwembad de Vrolijkheid Zwolle, Conservatorium ARTEZ Enschede, NS station Duiven, Mondriaan monument Winterswijk en Fabulous Forest Zeist.

Symboliek

De wolf verwijst speels naar de Romeinse oorsprong van de oudste stad van Nederland. Zo heeft hij een lauwerkrans om de nek. Tegelijk linkt de wolf naar de natuur en natuurbeheer. Nijmegen heeft veel nieuwe natuur gecreëerd langs de rand van de stad en deze toegankelijk gemaakt. Denk aan het eiland in de Waal en de brug naar de Stadswaard en de Ooijpolder. Het beeld stelt een wolvenpup met kind voor. Het hint onder andere naar een waterwolf die happen uit het land neemt. Water is altijd gevaarlijk. Tegelijk bevat het speelgoedelementen, te zien in de constructie. Het kind met de flippers en het open vizier dat uitkijkt over de Waal symboliseert ook de band met het water.


Heb je een correctie, een tip of een opmerking over dit artikel? Mail deze dan naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl of stuur je bericht via WhatsApp: 0624322422. Ook andere nieuwstips, klein of groot, ontvangen wij graag.


Reacties (1)

Geplaatst op 04-04-2019 om 11:20 door Thea Yu
Prachtig , kunst op de waalkade , laten we hopen dat het mooi blijft.
Veel groen moet er zijn om te ademen.
Love it...Reageren


Uw naam  *
Uw Emailadres  *
Uw reactie
Code
  *
 

NB: Uw reactie zal direct worden geplaatst, echter wordt deze wel door onze redactie gecontroleerd. Mocht blijken dat uw reactie niet passend is en/of een kwetsende inhoud heeft, zal deze meteen worden verwijderd.