Feestelijke opening groene Daniëlsplein

Van onze redactie
24 maart 2019
Operatie Steenbreek Nijmegen heeft ook dit jaar weer als doel om zoveel mogelijk tuinen en openbare ruimte groener te maken. Regenwater kan niet goed weglopen als een tuin vol stenen ligt en stenen houden hitte vast, waardoor de stad in de zomer veel warmer wordt dan het omringende land. Vandaag was de opening van het vernieuwde en groene Daniëlsplein waar in het kader van Operatie Steenbreek de tegels plaats maakten voor groen.
Wethouder Velthuis en Margot Ribberink, ambassadeur van Operatie Steenbreek, waren vandaag aanwezig bij de opening van het Daniëlsplein. Buurtbewoners wilden het plein al jaren vergroenen en dat is de afgelopen maanden dan ook gebeurd. Er is ook een deel om te voetballen en na de opening was er onder andere een voetbaldemonstratie van voetbalvereniging Quick1888 te zien. Bikkel, de NEC-mascotte kwam de spelers aanmoedigen. Medewerkers van Operatie Steenbreek waren met plantjes aanwezig, om inwoners te stimuleren ook in hun eigen tuin aan de slag te gaan.

Stenen ophalen

Operatie Steenbreek wil in 2019 inwoners nog meer gaan helpen bij het groener maken van de tuin. Net als vorig jaar worden er bij 50 tuinen gratis stenen opgehaald. Een extraatje is een tuinadvies bij 18 tuinen. Bovendien zijn er workshops in voorbereiding. Vrijwilligers van Operatie Steenbreek Nijmegen zijn dit jaar ook weer te vinden op verschillend wijkfeesten. Bezoekers krijgen een gratis plantje als zij met een foto laten zien hoe hun tuin er nu uitziet én vertellen hoe zij hun tuin groener maken.

Met de campagne, die gevoerd wordt vanuit De Bastei, is het doel van vorig jaar, 100.000 tegels eruit, ruimschoots gehaald . Maar liefst 190.000 tegels maakten plaats voor groen. Dankzij de gemeente, die onder meer met de Waalkade aan de slag ging, 32 basisscholen en particulieren. Ook dit jaar is het doel om 100.000 stenen te verwijderen: Stenen eruit, groen erin!

Nieuwe samenwerking

Nieuw in 2019 is de samenwerking met het Waterschap Rivierenland. Het is het belangrijk dat inwoners hun regenwater afkoppelen, zodat het riool niet overbelast wordt als het stevig regent. Zowel het waterschap als de gemeente verlenen subsidies voor het afkoppelen. Twee adviseurs helpen inwoners bij het aanvragen van subsidies. Zo maakt Operatie Steenbreek het gemakkelijk om mee te doen.

Nieuws over acties van Operatie Steenbreek is te vinden op de website van Operatie Steenbreek. Mensen die stenen willen laten ophalen omdat om hun tuin groener te maken, kunnen een mail sturen naar netwerk.steenbreek@debastei.nl.

 


Dit bericht delen:

Advertenties