Nijmegen krijgt langste betonnen 3D-geprinte voetgangersbrug ter wereld

Van onze redactie Zaterdag 23 Maart 2019
Rijkswaterstaat innoveert en wil ervaring opdoen met de mogelijkheden die 3D-printen biedt voor duurzame en circulaire projecten. Samen met ontwerper Michiel van der Kley is een voetgangersbrug ontwikkeld, die deze zomer wordt geplaatst in Nijmegen.

Rijkswaterstaat draagt zorg voor de bouw van de brug. Het onderzoek naar de constructieve veiligheid van de 3D-geprinte brug gebeurt op de TU Eindhoven. De uitvoering van de brug zal maandag a.s. starten.

Voordelen 3D-printen

3D-printen met beton biedt milieuvoordelen: zo is minder materiaal nodig, doordat de betonprinter alleen beton toepast daar waar het nodig is. Daarnaast is het efficiënter omdat het ontwerp, de mal, met slechts wat kleine aanpassingen hergebruikt kan worden voor andere nieuwe bruggen.

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat): ‘Nieuwe technieken zorgen ervoor dat we sneller, duurzamer en goedkoper kunnen bouwen. 3D-printen is daar een mooi voorbeeld van. Deze technologie biedt kansen voor Rijkswaterstaat. De kennis die we met dit project in Nijmegen op doen, is een investering in de toekomst.’

Nijmegen was in 2018 de eerste Nederlandse stad die zich European Green Capital mocht noemen, de duurzame hoofdstad van Europa. Het Green Capital-jaar zorgde voor veel extra aandacht voor duurzaamheid in de stad. In dit kader heeft Rijkswaterstaat besloten de 3D-geprinte brug te plaatsen in Nijmegen.

Wethouder gemeente Nijmegen Harriët Tiemens: “Nijmegen heeft een fantastisch jaar als European Green Capital achter de rug. Een nieuwe innovatieve duurzame 3D-geprinte brug vormt hieraan een mooie toevoeging. Ook hebben we in het coalitie-akkoord afgesproken om de komende jaren extra aan de slag te gaan in het stadsdeel Dukenburg. Daar past deze brug prima bij.”

De voetgangersbrug heeft een overspanning van 28,5 meter en een breedte van 3,6 meter en zal in delen worden geprint. Deze delen worden vervolgens op locatie in elkaar gezet. De brug komt in plaats van een verouderde houten brug in de Nijmeegse Geologenstrook in de wijk Zwanenveld van stadsdeel Dukenburg. Volgens planning wordt de 3D-geprinte brug deze zomer geplaatst.

 

 


Heb je een correctie, een tip of een opmerking over dit artikel? Mail deze dan naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl of stuur je bericht via WhatsApp: 024-3229922. Ook andere nieuwstips, klein of groot, ontvangen wij graag.


Reacties (1)

Geplaatst op 23-03-2019 om 09:03 door Hans
Tiemens blijft maar roepen dat green capital een succes was, allemaal leugens, en die brug, een lelijke betonnen brug die helemaal niet past in het plaatje daar, ligt nu een mooie houten brug had die opgeknapt.Reageren


Uw naam  *
Uw Emailadres  *
Uw reactie
Code
  *
 

NB: Uw reactie zal direct worden geplaatst, echter wordt deze wel door onze redactie gecontroleerd. Mocht blijken dat uw reactie niet passend is en/of een kwetsende inhoud heeft, zal deze meteen worden verwijderd.