Dromen komen uit bij stichting Ebster

Nathalie van den Heuvel
28 april 2019
Ebony Wijngart geeft haar kickbokslessen met veel passie voor de Stichting Ebster. Een stichting die zij begin dit jaar startte, omdat ze het gevoel had dat hier behoefte aan was. De naam Ebster is symbolisch: de eerste twee letters gevormd door haar voornaam en het laatste gedeelte 'ster', omdat volgens haar iedereen op zijn of haar eigen manier straalt. Ebony straalt zelf wanneer ze vertelt over haar stichting die in het leven is geroepen om de kwetsbare mens te empoweren, zoals ze het zelf noemt, door middel van training, sport en persoonlijke ondersteuning.

De reden dat zij dit onder andere middels een sport als kickboksen doet, is niet geheel uit de lucht komen vallen. Ebony komt uit een echt vechtersgezin. Haar vader was professioneel kickbokser en ook al haar broers beoefenden de sport. Hierdoor is het haar met de paplepel ingegoten en vanaf haar zevende levensjaar werd het kickboksen ook onderdeel van haar leven.

Die vechtersmentaliteit heeft er ook voor gezorgd dat zij altijd haar mannetje heeft kunnen staan. Als alleenstaande moeder van vier kinderen heeft zij het niet altijd makkelijk gehad, maar het heeft haar er nooit van weerhouden om voor haar doelen te gaan. De stichting is daar het overduidelijke bewijs van. Gestart in januari met slechts drie huismoeders heeft zij het ledenaantal inmiddels weten te verzesvoudigen en het ledenaantal groeit nog steeds gestaag. Aanmeldingen lopen onder andere via de buurtcoaches van Neerbosch-Oost en Heseveld, maar mensen worden ook van harte uitgenodigd zichzelf via de website aan te melden.

Fijne sfeer en laagdrempeligheid

De kickbokslessen vinden plaats bij sportschool Fudochi op maandag- en woensdagochtend en op de donderdagavond. Op maandagavond wijkt Ebony uit naar Wijkcentrum Titus Brandsma. ‘De populariteit is het gevolg van de fijne sfeer en laagdrempeligheid van de lessen. De focus ligt dan ook niet op het behalen van een wedstrijdniveau, maar op persoonlijke groei. De inzet is dat de deelnemers het gevoel hebben welkom te zijn ongeacht hun achtergrond’, aldus Ebony. Ondanks het feit dat kickboksen een individuele sport is, wil Ebony door middel van team Ebster de individuele deelnemer het gevoel geven onderdeel uit te maken van een team en als zodanig hen een persoonlijke groei laten doormaken.

Naast de kickbokslessen kan men zich ook aanmelden voor projecten die Ebony zelf ontwikkelt. Tijdens zo’n vier weken durend project staat de zelfreflectie centraal. In de eerste bijeenkomst vindt een laagdrempelige bijeenkomst plaats waarin men elkaar interviewt om kennis te maken. Ebony vertelt dan ook openhartig over haar eigen leven. Waarom ze deze stichting is gestart en over het diepe dal waaruit zij zelf is geklommen. ‘Ik merk dat het reflecteren voor deelnemers soms heel confronterend kan zijn, omdat het soms meer losmaakt bij hen dan men in eerste instantie zelf verwachtte. Soms is men in de veronderstelling dat zij zaken uit het verleden een plekje hebben gegeven, maar dan openbaren deze zich toch tijdens zo’n project. ‘

Na inspanning komt ontspanning

‘Het mooie aan zo’n project is om te zien hoe de deelnemers hiermee omgaan en welke groei ze doormaken en de kracht die zij vinden gedurende de weken.’ Zelf put Ebony kracht uit haar kinderen, maar ook uit de deelnemers die zij met veel liefde helpt bij het verwezenlijken van hun dromen. Dat meer mensen met liefde meewerken aan deze projecten blijkt uit het feit dat zo’n project altijd wordt afgesloten met een beautydag. Hieraan leveren verschillende professionals uit dat beroepsveld, denk bijvoorbeeld aan een kapster en een schoonheidsspecialiste, kosteloos een bijdrage. Maar ook een schuldhulpverlener is eens onderdeel geweest van zo’n projectafsluiting. Ebony heeft inmiddels een groot netwerk weten op te bouwen waar zij een beroep op kan doen, bestaande uit gemeenten maar ook uit organisaties als de Allesbinder en Bindkracht 10.

Ebony benadrukt dat Stichting Ebster niet alleen uit sport bestaat, maar dat zij zoveel meer te bieden heeft. Denk daarbij aan administratieve ondersteuning, maar ook aan gezellige activiteiten voor jong als oud, van kinderdisco’s tot een seniorendisco in de maand juni met als thema de Hollandse jaren 50. Daarnaast is er op donderdag- en vrijdagochtend van 9.30 tot 13.00 uur een inloopspreekuur waar men met vragen over allerhande zaken ook bij Ebony terecht kan, die van huis uit sociaal maatschappelijk dienstverlener is.

Minimamarkt

Haar nieuwste te verwezenlijken project is het bieden van een minimamarkt. Hiervoor is zij nog op zoek naar een geschikte ruimte. De bedoeling is dat mensen spullen inleveren, van babykleding tot huisraad, in ruil voor punten. Met deze punten kunnen zij dan weer andere spullen uitzoeken. Ook kunnen hulpverleners een aanvraag indienen voor cliënten die niks hebben, maar toch spullen nodig hebben. ‘De goederen moeten nog wel enige waarde hebben voor een ander, want het is niet de bedoeling dat de stichting een veredelde Dar wordt’, zegt Ebony lachend . Momenteel haalt Ebony zelf alles op. Met haar auto telkens tot de nok gevuld, verplaatst zij deze inhoud momenteel naar haar eigen huis dat momenteel van schuur tot zolder helemaal vol staat. Daarom is zij nog op zoek naar een geschikte ruimte.

Het moge duidelijk zijn dat Ebony barst van de energie en ideeën en onverstoorbaar doorgaat met het verwezenlijken van haar droom. Hopelijk zullen in de toekomst nog veel meer mensen gaan stralen als gevolg van Stichting Ebster.

Ruimte gezocht

Wil je ook een bijdrage leveren aan de droom van Ebony? Dan kun je dit doen door haar aan een passende ruimte te helpen voor de opslag van de spullen voor de minimamarkt. Verder is zij hard op zoek naar een penningmeester die mee wil groeien bij deze startende en groeiende onderneming. Mensen die meer te weten willen komen, kunnen een kijkje nemen op de website. Tevens is Stichting Ebster te volgen via Facebook en Instagram.


Dit bericht delen:

Advertenties