Bokster Jemyma Betrian Nijmeegse sporter van het jaar 2018

Sanne Kerkers
16 maart 2019
Jemyma Betrian, AHOUD Devils, Enzo Kuworge, STJN Dames -18 judo en G-badmintongroep van BC Mariken mochten gisteravond in de Jan Massinkhal de Nijmeegse sportprijzen in ontvangst nemen.

Onder grote belangstelling openden een viertal skaters van Waalhalla Skatecentrum de avond. De sfeervol ingerichte Jan Massinkhal is het decor voor deze avond die om sport draait. Dat sport leeft in Nijmegen is te zien aan de volle zaal en de maar liefst 4300 stemmen die zijn uitgebracht op de genomineerden.

Debutant

Wethouder Bert Velthuis, voor wie het zijn eerste jaar als wethouder sport is, heeft genoten van de opening en kijkt uit naar de rest van het programma. ‘We zijn vanavond bijeen gekomen om de mensen te eren die het toekomt. Bewegen is belangrijk,’ aldus de wethouder, die tegenwoordig zelf vaker de fiets pakt.

Na de officiële opening kregen alle sporters die het afgelopen jaar op een EK of WK hebben gestaan een Mariken van Nimwegenbeeldje uit handen van de leerlingen van het Montessori college.

In de categorieën sporter van het jaar, sportploeg van het jaar, sporttalentprijs individueel, sporttalentprijs teams en sportinitiatiefprijs werden de prijzen uitgereikt als waardering voor de unieke geleverde prestaties. De winnaars gingen met een cheque en een mooie bos bloemen naar huis.

Sporter van het jaar

Jemyma Betrian (boksen)

Als debutant in het boksen won Jemyma heel verrassend een bronzen medaille op het WK in New Delhi en ze stelde de A-status bij het NOC*NSF veilig. Het gejoel en gejuich is oorverdovend als Jemyma uitgeroepen wordt als winnares. Een populaire dame met overduidelijk de meeste fans in de zaal. ‘Dankjewel,’ zegt de bokster, die stiekem toch trillende benen had voor de bekendmaking.

Sportploeg van het jaar

AHOUD Nijmegen Devils (ijshockey)

De ijshockeyers wisten zich te plaatsen voor de halve finale van de play-offs van de Be-Ne-league, de hoogste competitie klasse van België en Nederland. Dat ze sportploeg van het jaar zijn, hadden ze eigenlijk niet verwacht, aldus één van de drie afgevaardigden die de prijs ophalen.

Sporttalentprijs individueel

Enzo Kuworge (gewichtheffen)

Gewichtheffer Enzo overtrof in 2018 eerdere prestaties met een bronzen medaille op de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires. Vorig jaar was hij al genomineerd. ‘En nu heb ik hem eindelijk gewonnen,’ aldus de blije Enzo.

Sporttalentprijs teams

STJN Dames-18 (judo)

Deze meiden behaalden een tweede plaats op het Nederlands Kampioenschap onder de 18 jaar. Het ophalen van de prijs krijgt zelfs de stoere meiden op de mat even stil.

Sportinitiatiefprijs

G-badmintongroep van Badmintonclub Mariken (badminton)

Een enthousiaste groep vrijwilligers van BC Mariken is een training gestart voor jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking. Dit begon als een klein initiatief en is inmiddels echt een onderdeel van de vereniging. Ze zijn blij met de prijs. ‘Heel leuk dat het op deze manier gewaardeerd wordt.’

93-jarige schaatser

Onder de aanwezigen werden drie bijzondere gasten extra in het zonnetje gezet vanwege hun uitzonderlijke prestaties. Marijke van den Berg, die geïnspireerd is door de roeiers op de Spiegelwaal en zo na 30 jaar het roeien weer oppakte, behaalde een wereldrecord bij het NK indoor-roeien. De 93- jarige Mart ter Veer, die al 89 jaar schaatst, staat nog altijd drie keer per week op het ijs. Een prestatie op zich en een voorbeeld voor velen. De derde speciale gast is Jernilius Martina die maar liefst drie sporten beoefent, racerunning, zwemmen en rolstoeltennis. In 2018 is hij verkozen tot uniek sporttalent. Naast de vele felicitaties die hij hiervoor kreeg van onder andere de burgemeester krijgt hij vanavond speciale felicitaties van rolstoeltennisster Marjolein Buis.

‘Het was een hele belevenis,’ sluit wethouder Bert Velthuis af als hij terugkijkt op de feestelijke avond. ‘Nijmegen is trots op alle sporters.’ De leerlingen van het Montessori college verzorgden een spectaculaire afsluiting met salto’s, flikflakken en radslagen.

Nominaties

Begin dit jaar kon iedereen zijn favoriete sporter nomineren. Uit de 50 voordrachten die binnen kwamen bepaalde een onafhankelijke vakjury de drie genomineerden per categorie. Op deze genomineerden kon iedereen stemmen, de stemmen van het publiek telden voor 50% mee. De vakjury bepaalde de andere 50% van de stemmen.


Dit bericht delen:

Advertenties