Nijmeegse studentenhuizen winnen Student Energy Race

Van onze redactie Donderdag 14 Maart 2019

Vanwege hun deelname aan de Student Energy Race 2018-2019 hielden deze winter 189 studenten uit zeven steden hun energieverbruik nauwlettend in de gaten. De Student Energy Race 2018-2019 werd op alle fronten gewonnen door Nijmeegse studentenhuizen. Vandaag werden de prijzen aan de winnaars uitgereikt.

Warme truien en sokken compenseerden de een standje lager ingestelde centrale verwarming, er werd geknutseld met radiatorfolie en tochtstrips, slimme energiemeters boden genadeloos inzicht in het hoge stroomverbruik van elektrische apparaten en douchen gebeurde onder de strenge regie van de showertimer. Gemiddeld bespaarden de deelnemende huizen tijdens de afgelopen vier maanden 34,6%. Ze moesten hun best doen om flink te besparen op hun oude verbruik, iets waar ze met vlag en wimpel in slaagden. Besparen tijdens de relatief zachte winter lijkt misschien makkelijk. Maar daarvoor werd gecorrigeerd naar zogenoemde ‘graaddagen’, een referentietemperatuur die gebruikt wordt om energieverbruik te meten. Dat leverde een eerlijk vergelijk met het verleden en zeer hoge besparingen op.

Huisuitje en stofzuiger

De Student Energy Race 2018-2019 werd op alle fronten gewonnen door Nijmegen, want zowel de eindwinnaar als de tweede plaats zijn daar te vinden. Koninginnelaan 201, stond al vrij snel bovenaan en heeft dat tot het eind van de race weten vol te houden met een besparing van 66%. Een goede tweede werd studentenhuis Stijn Buysstraat 25 met een besparing van 58%. Behalve de eindprijzen voor de meeste energiebesparing, is er traditioneel ook een prijs voor het huis met de kleinste primaire ‘voetafdruk’. De eerste plaats is hier voor studentenhuis Koninginnelaan 203, eveneens uit Nijmegen, en de tweede plaats voor Rijnveste 80 uit Wageningen. Zowel de grootste bespaarder als de eigenaar van de kleinste voetafdruk ontvingen een huisuitje naar keuze ter waarde van 900 euro en de tweede prijs is in beide gevallen een duurzame stofzuiger.

Energiebespaarbox

Aan de wedstrijd namen huizen van vijf studentenhuisvesters deel: De Key, DUWO, SSH, Idealis en SSH&. Begeleiding werd geboden door coaches van Student voor Morgen, een netwerkorganisatie die zich inzet voor duurzaamheid in het hoger onderwijs. De 23 deelnemende huizen ontvingen aan het begin van de race workshops en een energiebespaarbox met onder meer ledlampen, radiatorfolie, tochtstrips, een showertimer, een koelkastthermometer en een slimme energiemeter. Via een app konden bewoners continu hun eigen energiegedrag en dat van alle tegenstanders zien.

De Student Energy Race is bedoeld om studenten bewuster te maken van de milieueffecten en kosten van het gebruik van gas, elektra en water en om te laten zien dat ze daar zelf veel invloed op kunnen uitoefenen. En dat blijkt te werken. Door de jaren heen bewees de wedstrijd zijn waarde. Zo is gebleken dat het merendeel van de huizen die eerder hebben meegedaan aan de race ook in de jaren daarna nog aanmerkelijk minder energie gebruiken.

Meer informatie over de race is ook te vinden op Facebook en Instagram.


Heb je een correctie, een tip of een opmerking over dit artikel? Mail deze dan naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl of stuur je bericht via WhatsApp: 0624322422. Ook andere nieuwstips, klein of groot, ontvangen wij graag.


Reageren


Uw naam  *
Uw Emailadres  *
Uw reactie
Code
  *
 

NB: Uw reactie zal direct worden geplaatst, echter wordt deze wel door onze redactie gecontroleerd. Mocht blijken dat uw reactie niet passend is en/of een kwetsende inhoud heeft, zal deze meteen worden verwijderd.