Schepen Greenpeace aan Waalkade voor festival tegen wegwerpplastic

Van onze redactie
9 maart 2019
Nijmegen is zondag 24 maart gastheer van een van de eerste festivals voor een wereld zonder wegwerpplastic: Plastival. Het festival is onderdeel van een internationale campagne van Greenpeace tegen wegwerpplastic en de Plastic Monster Ship Tour, waarbij producenten op hun verantwoordelijkheid worden gewezen voor het plastic monster dat zij hebben gecreëerd.

Het Plastival is het tweede evenement van de Plastic Monster Ship Tour. Met deze tour wil Greenpeace grote multinationals aansporen om de productie van wegwerpplastic te stoppen. Greenpeace vaart deze lente met twee schepen de Rijn op om het Plastic Monster terug te brengen naar de grote plasticvervuilers. De Rijn is een van de meest door microplastics vervuilde rivieren ter wereld. ‘Uit een onderzoek uit 2015 blijkt dat het oppervlaktewater van de rivier gemiddeld 892.777 microplastic-deeltjes per vierkante kilometer bevat’, aldus Greenpeace.

Gigantisch monster van plastic aan boord

Het eerste plastic monster wordt op donderdag 21 maart aan Unilever teruggegeven. De schepen, met een tweede gigantisch monster van plastic aan boord, zullen na het Plastival in Nijmegen worden uitgezwaaid op hun weg naar de volgende vervuiler.

Meike Rijksen, campagneleider plastic: ‘Na zo’n 239 opruimacties in 42 landen is duidelijk geworden welke levensmiddelenfabrikanten de grootste vervuilers zijn: Unilever, Coca-Cola en Nestlé staan in de top 10. Het is tijd dat deze bedrijven verantwoordelijkheid nemen voor het plastic monster dat zij hebben gecreëerd. Zij hebben de macht en middelen om het probleem bij de bron aan te pakken, door wegwerpplastic uit te bannen en te investeren in verpakkingsvrije mogelijkheden en herbruikbare verpakkingen. We roepen Unilever en andere levensmiddelenfabrikanten op om te komen met ambitieuze plannen om het plastic monster te verslaan.’

Informatie

Plastival vindt zondag 24 maart van 12.00 tot 20.00 uur plaats rond het Labyrinth op de Waalkade. Het is gratis toegankelijk. Een overzicht van het hele programma is te vinden op de website of de Facebookpagina van Plastival.


Dit bericht delen:

Advertenties