Competitie Go Short uitgebreid met VR- en Muziekvideo-competitie

Van onze redactie
27 februari 2019
De officiële competitie van Go Short 2019 is bekend en toont nu de beste recente korte films in nog meer disciplines. Go Short is hét platform voor de korte film en filmtalent van Nederland. Al meer dan 10 jaar zet Go Short zich in om jonge talentvolle filmmakers een podium te bieden waarop ze zich ontwikkelen, een netwerk opbouwen en hun films aan een breed publiek kunnen tonen. Het internationale filmfestival trekt jaarlijks zo'n 19.000 bezoekers.

Vanaf de komende editie, van 3 tot 7 april, strijden 360° VR-films en videoclips om de felbegeerde awards in hun nieuwe, eigen competitieprogramma’s. Daarnaast dingen dit jaar weer 99 films uit 28 landen mee voor de Go Short Awards. Behalve voor een Award, komen zij ook in aanmerking voor wereldwijd gerenommeerde filmprijzen als de Oscars, de BAFTA’s en de European Film Awards. Met de uitgebreide selectie zet Go Short weer een vernieuwend en actueel programma neer met de beste korte films van het afgelopen jaar.

De verscheidenheid van Europa

Uit 2333 inzendingen uit heel Europa koos de selectiecommissie 59 topfilms voor de Europese competitie waarin weer uiteenlopende thema’s aan bod komen. Wereldpremières van talentvolle, nieuwe makers, maar ook films die prijzen wonnen op toonaangevende festivals zoals Cannes en Venetië behoren tot de selectie, zoals Hector Malot: The Last Day of the Year van de Griekse Jacqueline Lentzou. Zij is dit jaar tevens hoofdgast van het festival. In de Nederlandse competitie is het contrast in emoties en stijlen groter dan ooit. De studentencompetitie toont het nieuwste talent van filmscholen uit heel Europa om in de gaten te houden.

De muziekvideo naar het witte doek

Videoclips zijn vetter en meer visueel dan ooit. Go Short vindt het hoog tijd om een jaarlijks overzicht te bieden van de beste, artistieke muziekvideo’s en sloeg de handen ineen met muziekvideo-expert Job de Wit van Full Screen. VPRO 3voor12 verdiept zich als mediapartner in de ontwikkelingen van de videoclip. Tijdens het festival zijn deze op de best mogelijke manier te zien: in een donkere bioscoopzaal met overdonderend beeld en fantastisch geluid. Onder andere de filmmakers van de MGMT videoclip Me and Michael zijn aanwezig voor een interview. Speciaal voor muzikanten en filmmakers is er een verdiepend programma over de rol van videoclips in de Nederlandse muziekindustrie.

Nieuwe filmvormen

De verscheidenheid van korte film zit niet alleen in de verhalen, maar ook in de vertelvorm. Go Short ziet virtual reality al jaren als een belangrijke vertelvorm binnen de kortefilmwereld, die zeker niet onder doet aan traditionele vormen. Vanaf dit jaar konden VR-films ingestuurd worden en de twaalf beste films zijn te zien in de nieuwe competitie. Van animatie tot documentaire en van kunstfilm tot muziekvideo: allerlei soorten VR-producties maken in deze competitie kans op de publieksprijs, ook wel de Go Short VR-Award.


Dit bericht delen:

Advertenties