Nieuw kunstwerk siert vanaf mei stadseiland Lent

Van onze redactie
25 februari 2019
De Nijmeegse kunstenaar Andreas Hetfeld is in de hallen van de scheepswerf Gelria begonnen met de geschiedenis van Nijmegen opnieuw vorm te geven. De bouw van het masker is het gevolg van een ideeënwedstrijd rond het nieuwe stadseiland Veur-Lent. 
In het voorjaar 2017 werd de ideeënwedstrijd  'Nijmegen langs de Waal' gehouden. Uit alle 44 ideeën is het ontwerp 'Uitkijk' van de Nijmeegse beeldend kunstenaar Andreas Hetfeld door de jury gekozen als winnaar. Ook de Nijmeegse bevolking was enthousiast en beloonde het idee met een tweede publieksprijs.

Het beroemde masker van de Nijmeegse legionair, dat honderd jaar geleden bij graafwerkzaamheden uit de Waal werd opgebaggerd, wordt door Andreas Hetfeld tot een gigantisch masker van 6 bij 5,5 meter uitvergroot en in de visie en interpretatie van deze kunstenaar herzien. Het origineel stamt uit de eerste eeuw na Christus en is een topstuk in de verzameling van het Valkhofmuseum. 

Geschiedenis in beeld brengen

Voor Andreas Hetfeld is het een uitdaging om met moderne middelen de geschiedenis in beeld te brengen: ‘Het masker moet ervoor zorgen dat iedereen in Nijmegen trots is op haar geschiedenis.’ Andreas ging zoeken en werd gegrepen door het Romeinse masker in het Valkhofmuseum. Andreas: ‘Een topstuk met een iconisch karakter en zó mooi: dát ga ik maken, maar dan uitvergroot.’
Sinds Andreas de wedstrijd heeft gewonnen is hij erin geslaagd om samen met Stichting De Uitkijk het geld voor het maken van het kunstwerk grotendeels bij elkaar te krijgen. 

Samenspel

In mei wordt het enorme kunstwerk van enkele duizenden kilo’s met een duwboot vanaf de scheepswerf  naar de contouren van Fort Knotsenburg gevaren. Het masker is een combinatie van creativiteit, ambacht en de modernste CAD en 3D technieken en wordt met het gezicht op de stad gericht. Staal, kranen, lieren, snijmachines, lasapparaten pu-hardschuim, polyester, metaalpoeder worden ingezet in een samenspel tussen de Nijmeegse kunstenaar en bedrijven uit Nijmegen en omgeving.

Dit bericht delen:

Advertenties