75e herdenking van het bombardement op Nijmegen

Lars Schwachöfer
22 februari 2019
Het is vandaag 75 jaar geleden dat Nijmegen getroffen werd door een bombardement, op 22 februari 1944. Vanmiddag vond de officiële herdenking plaats bij monument De Schommel op het Raadhuishof.
Op 22 februari 1944 werden omstreeks half twee de bewoners van de stad opgeschrikt door het luchtalarm. Geallieerde bommenwerpers vlogen over Nijmegen in de richting van Duitsland. Kort nadat het sein veilig gegeven was en mensen de straat weer opliepen, hoorde men nogmaals het geluid van vliegtuigmotoren naderen. Van de bijna 200 bommenwerpers die eerder overvlogen, keerden een handjevol vliegtuigen om en vlogen over Nijmegen terug naar Engeland. Niet veel later werd de Nijmeegse binnenstad getroffen door bijna 600 bommen. De binnenstad werd verwoest en stond nog drie dagen in brand.

Bij het bombardement, vandaag precies 75 jaar geleden, vielen bijna 800 slachtoffers. Enkele duizenden raakten gewond. Vanmorgen werd in de Sint Stevenskerk een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Hier hielden onder andere burgemeester Aboutaleb van Rotterdam en mr. Simmons van de kathedraal van Coventry toespraken. Daarna vond de officiele herdenking van het bombardement bij De Schommel op het Raadhuishof plaats. De Schommel is een gedenkteken voor allen die tijdens of door het bombardement om het leven zijn gekomen.

Tijdens de herdenking spraken burgemeester Bruls, staatssecretaris Blokhuis en mevrouw Verbeet, voorzitter Nationaal Comité 4&5 mei. Addy Hendriks overleefde het bombardement en zij vertelde hoe zij het bombardement meemaakte als een van de leerlingen op kleuterschool van de Sociëteit van J.M.J. Het monument staat op de plek waar zich destijds de speelplaats van de kleuterschool bevond. Daarna deelden leerlingen van de Montessorischool verschillende ansichtkaarten uit. Om exact 13.28 uur luidden de kerkklokken en werd twee minuten stilte in acht genomen. Burgemeester Bruls legde de eerste krans namens de gehele Nijmeegse bevolking. Na afloop kon iedereen in het stadhuis bijeenkomen voor een hapje en een drankje.

Dit bericht delen:

Advertenties