Sport en gezonde snacks verbinden op Basisschool De Zonnewende

Linda Goedee
22 februari 2019
Leerlingen van groep 8 van Basisschool De Zonnewende hebben in samenwerking met Stichting Move vandaag een gezonde en actieve middag georganiseerd met onder andere een stormbaanparcours en een gezonde markt.
Stichting Move is opgericht door studenten om kinderen die minder kansen krijgen dan hun leeftijdsgenoten, te laten ervaren dat zij net zo veel kunnen en net zo belangrijk zijn als ieder ander. De kinderen werken samen met de studenten en krijgen de kans zelf activiteiten te organiseren. Op deze manier ervaren ze zelf hoeveel ze kunnen en hoezeer ze van belang zijn voor hun omgeving. Daarnaast wordt hierdoor het contact tussen de leerlingen en buurtbewoners gestimuleerd en waar nodig verbeterd.

Sportieve wijk

Basisschool de Zonnewende staat in de wijk Heseveld, waar bewegen al flink gestimuleerd wordt; met behulp van de gemeente Nijmegen is er bijvoorbeeld een echt fitnessplein op het schoolplein aangelegd. Het thema voor het project van groep 8 was dan ook voor de hand liggend: Bewegen en Gezondheid.

Sportieve middag

Lynn Draaijer, woordvoerder en medeorganisator namens Stichting Move, is trots: samen met vier medestudenten heeft zij de leerlingen van groep 8 begeleid. Niet door dingen vóór ze te regelen, maar juist door de leerlingen zaken zelf te laten regelen. Van het brainstormen tot het uitwerken, alles hebben de leerlingen zelf gedaan. Alleen het leggen van de contacten werd door Stichting Move voor hun rekening genomen.

Naast het organiseren van deze sportieve middag zijn de leerlingen ook meegenomen naar de Hogeschool van Lynn en haar medestudenten. Zo konden zij een beeld vormen van hoe hun toekomst eruit kan gaan zien en welke mogelijkheden ze allemaal hebben.

Stormbaanparcours

De middag wordt geopend met een speech van vier leerlingen. Naast elkaar staan zij op het podium om te vertellen wat ze gedaan hebben en wat ze daarmee hebben willen bereiken: samen met de buurt meer bewegen en daardoor betere contacten te leggen en te onderhouden. De speech wordt afgesloten met een vrolijke dans waar al snel het hele publiek aan meedoet.

Langs de wand van de aula staat een lange tafel met daarop een grote hoeveelheid gezonde hapjes: gevulde wraps, smoothies, groenten en fruit, alles bereid door de leerlingen zelf. Daar tegenover twee hometrainers waar fanatiek op gefietst wordt, op het scherm dat ervoor hangt wordt een echte wedstrijd geracet. Ook is er een dansvloer waar jong en oud enthousiast gebruik van maakt.

In de gymzaal staat een enorme stormbaan, groot en klein heeft een hoop plezier en helpt elkaar om zonder ongelukken de baan te trotseren. Vaders, moeders, buren en kennissen kijken trots toe of doen enthousiast mee, het enthousiasme van de leerlingen werkt duidelijk aanstekelijk en verbindend.

Food Festival

Stichting Move helpt kinderen niet alleen met het organiseren van sportieve evenementen. Leerlingen van groep 8 van Basisschool De Klumpert organiseren een Food Festival. Dit festival vindt plaats op maandag 25 februari van 13.00 tot 14.30 in Wijkcentrum Hatert.

 

 

 

 


Dit bericht delen:

Advertenties