Operatie Steenbreek helpt bij subsidieaanvragen voor groenere tuin

Van onze redactie
20 februari 2019
De gemeente Nijmegen heeft verschillende subsidiemogelijkheden voor het groener maken van eigen tuinen. Bijvoorbeeld voor het weghalen van stenen in de tuin, het afkoppelen van de regenpijp en voor het aanleggen van een geveltuin of een groendak. Ook Waterschap Rivierenland verleent subsidie.
Operatie Steenbreek Nijmegen wil mensen helpen die het lastig vinden om een subsidie aan te vragen. Subsidies zijn meestal bedoeld voor individuele aanvragers, maar soms kunnen die ook samen met buren aangevraagd worden. Er zijn verschillende mogelijkheden.

Zowel Operatie Steenbreek Nijmegen, de gemeente en Waterschap Rivierenland hebben de groene inzet van inwoners hard nodig. Door tuinen groener te maken, kan voorkomen worden dat het riool wordt overbelast bij hoosbuien en dat de stad ook op tropische dagen niet te warm wordt. Voor het afkoppelen van regenwater, een geveltuin of een groendak zijn er verschillende subsidiemogelijkheden. Twee adviseurs helpen vanaf nu inwoners gratis om wegwijs te worden uit de mogelijkheden en helpen zij bij het invullen van de formulieren. De subsidie voor afkoppelen van regenwater kan bijvoorbeeld oplopen tot zo’n 10 euro per m2 dakoppervlak.

Koelte in de zomer

Een groene tuin is fijn omdat bomen en struiken de tuin en een huis koeler houden in de zomer. Want stenen warmen op en houden de hitte lang vast. De stad is in een warme zomer zo’n 7 graden warmer dan de omgeving eromheen. Een groene tuin is dus een gratis airco én een paradijs voor vogels en vlinders. Onder een boom kan het maar liefst 15 graden koeler zijn. Bovendien kan bij hoosbuien het regenwater gemakkelijk wegzakken in de grond. Daarmee wordt het riool ontlast.

Informatie

Kijk voor meer informatie over de campagne Operatie Steenbreek Nijmegen en de mogelijkheden voor zowel subsidie van de gemeente als van Waterschap Rivierenland op de website van De Bastei.


Dit bericht delen:

Advertenties