Radboudumc-arts Bergé te zien in nieuwe RTL4-serie Topdokters

Van onze redactie
24 februari 2019
In het nieuwe RTL4-programma Topdokters staan acht topspecialisten uit verschillende ziekenhuizen in Nederland centraal. In een reeks van acht afleveringen volgt de kijker de artsen, die zich allemaal op hun eigen manier met hart en ziel inzetten voor hun patiënten, wiens leven soms letterlijk in hun handen ligt. De in het Radboudumc werkzame Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurg prof. dr. Stefaan Bergé is ook in het programma te zien.

Stefaan Bergé (1965) is Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurg in het Radboudumc en is gespecialiseerd in de behandeling van kinderen met schisis, een aangeboren afwijking van de bovenlip, de kaak en/of het verhemelte. Regelmatig opereert Bergé schisispatiëntjes in Indonesië en Nigeria.

Emotionele incasseringsvermogen

De acht specialisten stellen zich in Topdokters kwetsbaar op. Ze durven hun hart te laten spreken en laten zich van hun menselijke kant zien. In de eerste aflevering vertelt neurochirurg Wilco Peul, van het LUMC in Leiden, over de emotioneel zware belasting die zijn vak met zich meebrengt. Terwijl hij vlak voor een operatie, die de hele dag zal duren, zijn handen grondig reinigt, zegt hij: ‘Laatst was ik een patiënt aan het opereren met een wervelkolomtumor. Ik moest het operatieteam verlaten omdat er een traumapatiënt binnenkwam. Een klein kindje dat een zwaar ongeluk had gehad en dat onder mijn handen doodging. Vervolgens moet je dat aan de ouders meedelen, en daarna moet je weer terug naar die eerste operatie. Dat vergt het uiterste van je emotionele incasseringsvermogen. Als je daar niet tegen kunt, houd je dit vak niet vol.’

In gedachten mee naar huis

Ook hun privéleven wordt gedeeld met de kijker. Want wie ze zijn, heeft invloed op de manier waarop ze hun patiënten behandelen. Allemaal nemen ze hun patiënten in gedachten ook wel eens mee naar huis, zeker als deze heel dichtbij komen. Zo ook brandwondenarts Sonja Scholten. Zij ziet een patiëntje terug op de poli. Het jongetje is jaren geleden opgenomen met ernstige brandwonden in zijn gezicht en heeft al vele operaties achter de rug. Ze vecht tegen haar tranen als ze vertelt: 'Ik kwam op een ochtend op de afdeling, een klein jongetje was heel verdrietig, hij had heimwee. Toen heb ik een tijd met hem op schoot gezeten om hem te troosten. Als ik nu zie hoe goed hij herstelt, emotioneert me dat heel erg.’
 

In totaal werken zeven ziekenhuizen, verspreid door Nederland, mee aan het nieuwe RTL 4-programma dat wekelijks te zien zal zijn vanaf woensdag 27 februari om 21.30 uur bij RTL 4.


Dit bericht delen:

Advertenties