Talis voert eerste woninginspecties met drone in Voorstenkamp uit

Van onze redactie
13 februari 2019
Vandaag zette woningcorporatie Talis voor het eerst een drone in om woninginspecties uit te voeren en daarmee de status van dak, metselwerk en kozijnen te meten. Dit is een nieuw initiatief van het innovatieplatform 'De Corporatiewoning van de Toekomst', waarin naast Talis ook zeven andere corporaties, initiatiefnemer Octo en drone-operator AeroScan aan deelnemen. ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) en het Ministerie van Defensie keurden de vlucht goed en verleenden Octo en AeroScan de vergunning om te mogen vliegen in de bebouwde kom.

Vandaag werd door Talis een eerste vlucht gemaakt boven een van de woongebouwen in de Voorstenkamp. Tijdens de vlucht maakte de drone hoog resolutie foto’s van de gevel en het dak, werd de buitenkant van de woning in 3D gescand en de woning op een kaart ingetekend. De drone maakte alleen opnames van de leegstaande appartementen. Tijdens de vlucht werd de menselijke hand alleen ingezet om de drone te laten opstijgen en te laten landen. Voor de rest van de vlucht volgde de drone een voorgeschreven script.

Efficiënter en effectiever werken

‘Talis richt zich steeds meer op innovaties om efficiënter en effectiever te werken, ook op het gebied van ICT en data. Samen met andere partijen onderzoeken we de mogelijkheden om de kwaliteit en betaalbaarheid van ons onderhoud te verbeteren. Deze eerste dronevlucht past hierbij. Ons principe is: kleinschalig uitproberen, hiervan leren en bij bewezen resultaat breder toepassen’, aldus Jan Koning, adviseur Inkoop.

Corporatiewoning van de toekomst

Het gebruik van beeldherkenning in combinatie met machinelearning voor het uitvoeren van woninginspecties is een nieuwe, innovatieve ontwikkeling op het gebied van woningbeheer. Hier heeft Octo met de samenwerkende partijen ook een Europese subsidie voor ontvangen. Het innovatieplatform is in 2018 opgericht en bestaat uit de corporaties, de Alliantie, KleurrijkWonen, HaagWonen, Woonlinie, Mitros, Trivire, Staedion en Talis. Initiatiefnemer Octo en drone-operator AeroScan nemen hier ook deel aan. In de tweede fase gaat het innovatieplatform software ontwikkelen om foto’s automatisch om te zetten in informatie. Daarmee kunnen zij bijvoorbeeld tellen hoeveel scheuren er in metselwerk zitten of hoeveel vervuiling er op het dak is.


Dit bericht delen:

Advertenties