In en om de stad Nijmegen overleven 585 kinderen de Tweede Wereldoorlog niet. Honderden kinderen worden wees, zijn als kindsoldaat ingezet of zijn voor het leven getekend. Kinderslachtoffers in oorlogsgeweld raakt iedereen. De tentoonstelling Kinderen van de oorlog geeft de kinderen een gezicht en vertelt hun verhaal aan de hand van vijf thema’s. De thema’s zijn Joodse kinderen, kinderen aan de kant van de bezetter, het bombardement 22-02-1944, strijd om Nijmegen en de nasleep van de oorlog waarin nog veel leed en armoede was.
Hoop
Oorlogsgeweld is van alle tijden. Dit laat de Nijmeegse fotografe Annie van Gemert zien in een fotoserie van kinderen die recent uit oorlogsgebied naar Nijmegen zijn gekomen. Veel kinderen komen uit Syrië en ondanks alles wat ze hebben meegemaakt hebben ze hoop, dromen en maken plannen voor de toekomst.
De tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen Museum Het Valkhof, Stichting Beeldmix en Werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen.
Oorlogsherinneringen van een Roma
In het museum is ook de tentoonstelling Ceija Stojka – Oorlogsherinneringen van een Roma te zien. Dit is het verhaal van een Roma-meisje dat op haar tiende met haar familie naar Auschwitz wordt gedeporteerd. Ze overleeft wonderbaarlijk drie concentratiekampen. Stojka zwijgt jarenlang over de oorlog, maar vanaf haar 55e begint ze zich te uiten door het schrijven van talloze gedichten en teksten en maakt meer dan duizend schilderijen en tekeningen. Ze brengt haar oorlogservaringen in beeld en maakt deze invoelbaar. In de expositie zijn meer dan honderd kunstwerken te zien die het verhaal van Stojka vertellen. De werken over de concentratiekampen, met nachtmerrieachtige beelden vol prikkeldraad, rook, SS-ers, wind, sneeuw en kraaien vormen het hart van de tentoonstelling.
Universiteit in Verzet
De educatieve escaperoom Universiteit in Verzet is een initiatief van de Radboud Universiteit en is een uniek concept. Het is een waargebeurd historisch verhaal, gebaseerd op wetenschappelijke kennis. In 1943 sluit rector magnificus Bernard Hermesdorf van de Universiteit in Nijmegen de universiteit. Hiermee verloste hij de studenten van het morele dilemma een loyaliteitsverklaring aan de Duitse bezetter te tekenen. Als bezoeker kruip je in de huid van vrienden van Jozef, praeses van de studentenvereniging Carolus Magnus. De studentenvereniging was ten tijde van de universiteitssluiting al verboden. In de spannende game, waarbij deelnemers opgesloten zitten in een kamer, hebben ze 60 minuten de tijd om te ontsnappen door het oplossen van puzzels en raadsels. De deelnemers worden met dezelfde dilemma’s geconfronteerd als de studenten 75 jaar geleden. Het Radboud Fonds en een aantal historici van de afdeling geschiedenis hebben het plan voor deze educatieve escaperoom geïnitieerd en gerealiseerd. De escaperoom boeken kan tot en met het voorjaar 2020.
Museum Het Valkhof is, behalve op maandag, dagelijks open tussen 11.00 uur en 17.00 uur. Kinderen tot en met 12 jaar krijgen gratis toegang tot het museum. Jongeren tot 25 jaar krijgen korting op de escaperoom.