Deelnemers gezocht voor 75 bijzondere Sunset Marches

Lars Schwachöfer
12 februari 2019
Stichting Sunset March en de gemeente Nijmegen organiseren dit jaar 75 bijzondere Sunset Marches. In het kader van 75 Jaar Vrijheid lopen meerdere groepen tussen 22 februari en 20 september de Sunset March.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nijmegen, destijds bezet door Duitsland, op 22 februari 1944 getroffen werd door een bombardement van het geallieerde leger. Bijna 800 Nijmegenaren vonden hierbij hun dood. Op 20 september 1944, tijdens Operatie Market Garden, kregen parachutisten van de Amerikaanse 82ste Luchtlandingsdivisie opdracht om de Nijmeegse spoorbrug en Waalbrug vanaf de noordzijde van de Waal in te nemen. Terwijl ze door de Duitsers beschoten werden roeiden ze in canvasbootjes naar de overkant van de Waal. Bij deze heroïsche actie sneuvelden 48 parachutisten, enkele tientallen raakten gewond. De Nijmeegse bruggen werden ingenomen, waarna Nijmegen zo'n 5 maanden frontstad werd.

Dagelijks eerbetoon

De Sunset March is een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. In het bijzonder de 48 militairen van de Amerikaanse 82e Luchtlandingsdivisiedie die sneuvelden bij de oversteek van de Waal op 20 september 1944. Elke dag, al 1578 dagen lang, loopt minstens één veteraan tijdens zonsondergang de Sunset March over de Oversteek, de brug vernoemd naar de actie op 20 september 1944. De brug ligt op dezelfde locatie als waar 75 jaar geleden de oversteek plaatsvond. De 48 lichtmasten van de brug gaan één voor één aan in het tempo van een trage mars. Zodra het eerste licht aan gaat, begint de Sunset March. De deelnemers lopen in het tempo waarin de lichten aan gaan. Aan de overkant van de Waal wordt stilgestaan bij het moment.

Aanmelden

In het kader van 75 Jaar Vrijheid organiseren Stichting Sunset March en de gemeente Nijmegen 75 bijzondere Sunset Marches in de periode tussen 22 februari en 20 september. De 75 Sunset Marches zullen gelopen worden in groepsverband. Op 23 september zal de eerste bijzondere Sunset march gelopen worden door de Nijmeegse gemeenteraad en militairen van het Korps Rijdende Artillerie ‘De Gele Rijders'. Inmiddels hebben meerdere groepen zich aangemeld, maar opgave is nog mogelijk. Dit kan door te mailen naar bijzondere@sunsetmarch.nl . Op de internetpagina 75 special Sunset Marches is te zien welke groepen al deelnemen. Particulieren die willen meelopen, kunnen iedere dag aansluiten bij de veteraan die de Sunset March loopt. Aanmelden hiervoor hoeft niet.

 

 

 


Dit bericht delen:

Advertenties