Veel activiteiten rond 75e herdenking bombardement op Nijmegen

Van onze redactie
11 februari 2019
De jaren 2019/2020 staan in Nederland en ook in Nijmegen in het teken van herdenken en vieren van bevrijding, vrede en vrijheid. Deze maand staat de stad voor de 75e keer stil bij de herdenking van het bombardement op de binnenstad.

De herdenking rond 22 februari zal vanwege de 75e herdenking veel uitgebreider zijn dan in andere jaren. Hieronder een overzicht van de activiteiten die vanaf 15 februari plaatsvinden.

15 februari tot 1 maart: Bombardementsslachtoffers in beeld

Op Plein 1944 komen van 15 februari tot 1 maart posters die de 776 slachtoffers van het bombardement op Nijmegen verbeelden. De onthulling is op 15 februari om 10.30 uur door wethouder Vergunst van cultuurhistorie.

21 februari : Herinneringsavond in binnenstad

Langs de brandgrenzen van het bombardement staan in de gehele binnenstad tussen 20.00 en 20.15 uur honderden mensen met licht stil bij leven, hoop en toekomst. Er is zang, muziek en er zijn verhalen en gedichten. Meer informatie is te vinden op de website van Brandgrens024.

22 februari : Herdenking bombardement

Vanaf 11.30 uur is er een herdenkingsprogramma met een dienst in de St. Stevenskerk en een bijeenkomst bij het monument De Schommel aan de Raadhuishof. Sprekers zijn behalve burgemeester Bruls onder andere burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, voorzitter van Nationaal Comité 4 en 5 mei Gerdi Verbeet en staatssecretaris Paul Blokhuis. Om 13.28 uur worden er twee minuten stilte gehouden.

Na de herdenking bij De Schommel start om 14.00 bij de Mariënburgkapel een wandeling waarbij door een gids van het Gilde Nijmegen over gebeurtenissen in WOII verteld wordt. Deelname is gratis, de wandeling duurt ongeveer 2 uur.

22 februari : Oratorium in St. Stevenskerk

Oratorium 'De pijn die blijft', voor koor- en zangsolisten met instrumentele begeleiding. In de St. Stevenskerk vindt tussen 15.00 en16.00 uur de eerste uitvoering plaats van een muzikale herbeleving van het bombardement met toelichting door Bart Janssen. Aanmelden kan via info@oorlogsdodennijmegen.nl.

23 februari : Open Dag Regionaal Archief Nijmegen

Op zaterdag 23 februari 2019 van 11.00 tot 16.00 uur houdt het Regionaal Archief Nijmegen, Mariënburg 27, een open dag. Te zien zijn de mooiste Nijmeegse bronnen over de Tweede Wereldoorlog. Er is een DigiLab voor kinderen en er is een aantal Nijmeegse cultuurhistorische organisaties aanwezig om vragen te beantwoorden. Uiteraard is er ook uitleg over wat het Regionaal Archief kan betekenen. Meer informatie is te vinden op de website van het Regionaal Archief.

23 februari : WOII Informatiecentrum in Lindenberg

Op deze dag wordt in cultureel centrum De Lindenberg aan de Ridderstraat 23, het informatiecentrum WO II geopend. Vanaf 14.00 uur is er een publieksprogramma met korte publiekslezingen. Het Infocentrum WO2 Nijmegen geeft bezoekers aan het Rijk van Nijmegen de beste introductie op de verhalen, historisch erfgoed, evenementen en musea die de regio te bieden heeft rond de thematiek van de Tweede Wereldoorlog.

23 februari: Stadswandeling Het Gilde

Om 13.00 en 15.30 uur start bij het nieuwe Infocentrum WOII in de Lindenberg een wandeling waarbij door een gids van het Gilde Nijmegen over gebeurtenissen in WOII verteld wordt. Deelname is gratis, de wandeling duurt ongeveer 2 uur.

23 februari: Boekpresentatie van Grondvuur

De historische roman Grondvuur, geschreven door Mirjam Gielen en gebaseerd op het bombardement op Nijmegen 75 jaar geleden, zal om 16.00 uur officieel gepresenteerd worden bij boekhandel Dekker v.d. Vegt in de Marikenstraat. Mirjam Gielen wordt geïnterviewd en burgemeester Bruls zal om 16.30 uur het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Aanmelden kan via info@dekkervdvegt.nl of 0243020130. De entree is gratis.

Grondvuur is een aangrijpend en realistisch verhaal vanuit het perspectief van drie verschillende generaties: Ans in 1944, die haar zus verliest bij het bombardement, Eva in 1979, die twee zwaar getraumatiseerde ouders heeft door de oorlog en Julia in het heden, die de brieven van haar oma vindt. Auteur Mirjam Gielen heeft wortels in Nijmegen en haar persoonlijke familiegeschiedenis inspireerde haar om dit boek te schrijven. Het verhaal is historisch goed onderbouwd door de intensieve research die Gielen deed en tegelijkertijd vlot en meeslepend. 

23 en 24 februari : Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Op zaterdag 23 februari van 11.00 tot 16.00 uur vertoont de werkgroep Nijmeegse Oorlogsdoden in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in de Mariënburgkapel alle videoportretten die betrekking hebben op het bombardement. Op zondag 24 februari zal historicus Martijn Vermeulen om 13.30 vertellen over het bombardement als inleiding op het interview met een ooggetuige. Bart Janssen zal ooggetuige en nabestaande Addy Hendriks interviewen en uiteraard is er ook ruimte om aan beiden vragen te stellen. Gedurende beide dagen zullen er foto’s te zien zijn van de stad net na het bombardement met daarin de huidige situatie verwerkt.

24 februari : Stad in puin, Nijmegen 1944 – Aleppo 2016

Wat betekent oorlog voor ons? 75 jaar geleden bombardeerden de geallieerden het centrum van Nijmegen. Deze middag wordt in een interactief en persoonlijk programma teruggeblikt én vooruitgekeken. De middag begint met archiefbeelden van bombardementen. Daarna volgt samen met het publiek een interactief en onderzoekend gesprek over wat oorlog voor betekent. Lux Marienburg 38-39, van 12.00 tot 14.30 uur.

24 februari : Stadswandeling Het Gilde

Om 13.00 en 15.30 uur start bij het nieuwe Infocentrum WOII in de Lindenberg een wandeling waarbij door een gids van het Gilde Nijmegen over gebeurtenissen in WOII verteld wordt. Deelname is gratis, de wandeling duurt ongeveer 2 uur.

22 februari tot 20 september : 75 Bijzondere Sunset Marches

In het kader van 75 jaar vrijheid worden tussen 22 februari en 20 september 2019 75 bijzondere Sunset Marches georganiseerd. De Sunset March wordt dagelijks gelopen door een veteraan ter herdenking van de Waalcrossing in 1944. Tijdens de bijzondere Sunset March sluiten groepen mensen aan om de bevrijding te herdenken en stil te staan bij vrede en veiligheid.
Aanmelden kan via bijzondere@sunsetmarch.nl 

 

 

 


Dit bericht delen:

Advertenties