Politie start pilot met wielklem voor wanbetalers verkeersboetes

Van onze redactie
4 februari 2019
De politie start vanaf vandaag een pilot met de wielklem als dwangmiddel voor structurele wanbetalers van verkeersboetes. Het gaat om personen die de boetes na diverse verzoeken en aanmaningen nog steeds niet hebben betaald.
In een afspraak binnen de driehoek politie, gemeente en openbaar ministerie, is besloten om in Nijmegen met deze pilot te starten. Het innen van openstaande boetes is bij wet geregeld in de Wet Administratieve Handhaving Verkeersvoorschriften. Ruim 90 procent van de opgelegde geldboetes worden door betrokkenen binnen één jaar, al dan niet na aanmaning en/of verhoging, via een acceptgiro betaald. De overige 10 procent kunnen vanaf maandag een wielklem verwachten.

Werkwijze

Wanneer agenten een voertuig treffen waarvan de eigenaar een openstaand vonnis heeft staan, wordt de bestuurder in de gelegenheid gesteld om direct te betalen. Wanneer hij of zij dit niet wil of kan, of de eigenaar is niet aanwezig bij de auto, dan wordt op het linkervoorwiel een wielklem geplaatst. De bestuurder zal zelf vervangend vervoer moeten regelen. Maar ook wanneer een structurele wanbetaler in een auto rijdt die geregistreerd staat op andermans naam, zal een wielklem geplaatst worden tot het openstaande vonnis betaald is. Als de boetes betaald zijn, wordt de wielklem zonder bijkomende kosten verwijderd.

Wordt het openstaande bedrag binnen twee dagen niet betaald dan wordt de auto alsnog weggesleept. De sleepkosten en de stallingskosten komen dan bovenop de al openstaande boete. De politie maakt duidelijk dat deze maatregelen alleen gelden voor structurele wanbetalers die al diverse mogelijkheden hebben gehad te betalen.

Huidige situatie

Wanneer agenten op straat tijdens hun werk bij een controle constateren dat een auto buiten gebruik kan worden gesteld, wordt deze aan de kant gezet. Betrokkene wordt geconfronteerd met het openstaande bedrag en de maatregel die tegen hem of haar open staat. Als er niet kan worden betaald, wordt de sleepdienst gebeld en komen de kosten hiervan, evenals het in bewaring nemen, voor rekening van de betrokkene.

Effecten

De politie hoopt dat de wanbetalers door deze maatregelen sneller bereid zijn om alsnog te betalen. Ook verwacht zij dat deze aanpak minder capaciteit zal vragen. Bijkomend voordeel is dat de kosten voor de eigenaar van de auto minder hoog zijn omdat deze geen sleepkosten en stallingskosten hoeft te betalen. De verwachting is dat het aantal buitengebruikstellingen ter afhandeling door de politie omlaag kan worden gebracht.

Mogelijkheid tot betalingsregeling

Voor wanbetalers die niet kunnen betalen, bestaat nog steeds de mogelijkheid om met het CJIB een betalingsregeling te treffen.


Dit bericht delen:

Advertenties