Praat over de toekomst van Europa met de oosterburen

Van onze redactie
18 januari 2019
Op 24 januari vindt de tweede van totaal drie grensoverschrijdende burgerdialogen tussen Duitsland en Nederland plaats in Duisburg. Het motto van de burgerdialoog met de Europese verkiezingen 2019 in zicht is: 'Towards the European Elections: European Citizens, let's talk!'.
Op 24 januari 2019 begint vanaf 18.00 uur het avondprogramma. Inwoners uit Duisburg, Kleve en Nijmegen zijn van harte welkom om deel te nemen aan de dialoog. Zij kunnen met vertegenwoordigers van Thyssen-Krupp, het EU-parlement, de EU-commissie en universiteiten uit Duisburg en Nijmegen over de vraag discussiëren ‘hoe ziet uw EU van morgen eruit’. Het bijzondere aan dit format is de mogelijkheid om met de Duitse buren in discussie te gaan. Vertalers zullen helpen taalbarrières te overwinnen. Voorafgaand aan het avondprogramma vindt er vanaf 9.30 uur een ontmoeting plaats tussen ongeveer 120 leerlingen uit het beroepsonderwijs uit Duisburg, Kleve en Nijmegen voor een intensieve discussie.

 

Breed project

Deze burgerdialoog maakt deel uit van een breed project, dat in 10 grensregio‘s van de Europese Unie uitgevoerd wordt. De Europese Commissie biedt Europe Direct informatiecentra (EDIC) uit verschillende landen de kans met elkaar samen te werken in een grensoverschrijdend project in aanloop naar de Europese Parlementsverkiezingen in 2019. De regio Duisburg - Nijmegen is daar één van.

Burgerdialogen zijn publieke debatten waarin Eurocommissarissen en Europese, nationale, regionale en lokale politici met elkaar en burgers een dialoog aangaan. Het zijn vraag- en antwoordsessies, waardoor burgers de kans krijgen om zelf vragen te stellen maar ook om hun mening te geven over EU-beleid en de toekomst van Europa. Burgerdialogen worden door heel Europa georganiseerd en zijn kosteloos bij te wonen.

Europese politieke thema’s

De Europe Direct-informatiecentra zijn instellingen op lokaal niveau die door de EU-commissie financieel ondersteund worden. Het is onder andere de taak van deze instellingen om met de lokale bevolking discussies over Europese politieke thema’s te voeren. Het project wordt door de Europese Commissie gefinancierd. Organisatoren zijn de beide Europe Direct-Informatiecentra in Nijmegen en Duisburg.

Informatie

De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 24 januari in het Opleidingscentrum Thyssen-Krupp Steel AG aan de Franz-Lenze-Straße 70 47166 in Duisburg. Het duurt van 18.00 tot 21.30 uur en er is gratis busvervoer tussen Nijmegen en Duisburg. Voor het programma en gratis vervoer: kijk op de website van Europa in Nijmegen. Aanmelden via mail kan ook: europa@nijmegen.nl.

 


Dit bericht delen:

Advertenties