Handige tips voor een veilige meterkast

Van onze redactie
18 januari 2019
In een woning zijn behoorlijk veel ruimtes. De meterkast is er daar een van. Het is misschien niet de ruimte waar het meeste naar omgekeken wordt qua brandbeveiliging. Het is wel degelijk heel belangrijk omdat van daaruit de elektriciteit van je huis geregeld en beveiligd wordt.

Hoe dat precies in zijn werk gaat, is te lezen op bijvoorbeeld de website van Elektrobode.nl. De meterkast is een plek die veilig moet zijn; er kan immers snel brand ontstaan en dat wil niemand hebben. Hier zijn enkele handige tips om te zorgen dat de meterkast veilig blijft.

Regel een rookmelder

Allereerst: hang een rookmelder op in de meterkast. Dat klinkt misschien als een overbodige tip maar de meeste mensen hebben overal in huis een rookmelder hangen, behalve in de meterkast. Het is simpelweg een plaats waarbij niet zo snel aan een rookmelder wordt gedacht. Toch zijn er weinig plaatsen in huis waar het brandgevaar groter is, dan in de meterkast. En wanneer er daadwerkelijk brand ontstaat of iets begint te smeulen, is het belangrijk om er zo snel mogelijk bij te zijn. Zo wordt voorkomen dat er daadwerkelijk een grote brand uitbreekt en dat de bewoners zelfs in gevaar komen. Een rookmelder waarschuwt lang voordat dit gebeurt.

Houd de meterkast netjes

 

De meterkast is bedoeld om de elektriciteit te regelen en ervoor te zorgen dat dit allemaal veilig verloopt. Zorg dan ook dat de meterkast daadwerkelijk hiervoor gebruikt wordt. Teveel mensen zien de meterkast als een extra kast waar ze van alles kunnen opbergen. Dat maakt het echter alleen maar gevaarlijk omdat de leidingen hierdoor beschadigd kunnen raken. Wanneer er daadwerkelijk iets gebeurt, moet zo snel mogelijk de elektriciteit of het gas uitgezet worden. En dat kan simpelweg niet wanneer er van alles in de meterkast in de weg staat.
 
Controle
 
Een andere tip die men op websites als Elektrobode.nl vaak tegenkomt, is het regelmatig controleren van de aardlekschakelaar. Dat klinkt misschien heel ingewikkeld maar in principe kan iedere leek dit doen. Alleen de testknop hoeft even gevonden te worden. Zodra die ingedrukt wordt, schakelt de volledige elektrische installatie uit. Wanneer dit niet gebeurt, is er iets aan de hand. In dat geval kan het beste een erkende monteur of installateur ingeschakeld worden. Het is aan te raden om twee keer per jaar deze controle uit te voeren.

 


Dit bericht delen:

Advertenties