CWZ implanteert onderhuidse ICD als eerste in Nederland onder lokale verdoving

Van onze redactie
11 januari 2019
Het CWZ heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een onderhuidse Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD) geïmplanteerd onder lokale verdoving. Groot voordeel is dat hartpatiënten bij deze ingreep niet de fysieke belasting van een narcose hoeven te ondergaan.
Voor mensen met hartritmestoornissen is een ICD van levensbelang, omdat het de ritmestoornis opheft en het hart weer op gang brengt. Het aanbrengen van een ICD gebeurt normaal altijd onder volledige narcose.

Veel ziekenhuizen plaatsen ICD’s op twee manieren: via de bloedvaten in het hart of onder de huid buiten het hart. De ICD via de bloedvaten in het hart wordt geplaatst zonder narcose met lokale verdoving. Plaatsing van de ICD onder de huid buiten het hart plaatst CWZ nu ook onder lokale verdoving. Dit is best een grote en pijnlijke ingreep en wordt normaal gesproken onder algehele narcose uitgevoerd. 

Geen narcose nodig

Dat de onderhuidse ICD ook onder lokale verdoving kan worden aangebracht, is prettig voor de patiënt. ‘We willen hartpatiënten zo min mogelijk blootstellen aan een volledige narcose omdat die voor hen extra belastend kan zijn. Daarom zochten we een alternatief’, zegt cardioloog Hisham Alhashimi. Dit alternatief kwam van de anesthesioloog: ‘Door de borstkaswand met een zogenaamde serratusblokkade te verdoven, wordt de borstkas aan de linkerzijde gevoelloos’, legt anesthesioloog Ivo Panhuizen uit. Hij verzorgde de verdoving bij de eerste ingreep op deze manier.

Veiliger

De methode is niet alleen minder belastend, maar ook veiliger. Verpleegkundig specialist cardiologie Jan Elders: ‘Met deze methode kunnen we niet alleen de ICD zelf, maar ook de draden onder de huid aansluiten. Nu lopen deze draden via een bloedvat. Dit heeft een groter risico op infecties en vergroeiing van de draden met het bloedvat. Moet een ICD na verloop van tijd vervangen worden, dan is dat nu veel gemakkelijker.' CWZ wil in de toekomst meer patiënten op deze manier behandelen.

 


Dit bericht delen:

Advertenties