Bibliotheek zet leescoaches in op consultatiebureaus

Van onze redactie Vrijdag 04 Januari 2019

In november rondde de Bibliotheek Gelderland Zuid succesvol een pilot af van het leesbevorderingsproject BoekStartcoach. Gedurende 40 weken gingen twee biebmedewerkers wekelijks in gesprek met ouders op consultatiebureaus in Nijmegen en Overbetuwe. Het doel: ouders vertellen over het belang van voorlezen aan jonge kinderen. Na deze succesvolle pilot gaat het project vanaf januari 2019 ook van start op consultatiebureaus in Malden en in Dukenburg.

Voor het leesbevorderingsprogramma BoekStartcoach werkte de Bibliotheek Gelderland Zuid afgelopen jaar samen met jeugdgezondheidszorg en de gemeenten Nijmegen en Overbetuwe. De partijen willen ouders aanmoedigen om hun kinderen zo vroeg mogelijk met boeken in aanraking te laten komen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die al op jonge leeftijd worden voorgelezen, hoger scoren op taal. BoekStartcoach is onderdeel van het programma BoekStart, waarbij ouders na de geboorte van hun kind een Boekstart-koffertje krijgen aangeboden. In dit koffertje zitten onder andere een babyboekje en een bon om gratis lid te worden van de bibliotheek.

 

Extra aandacht voor taalarme gezinnen

Anita Hendriks, projectmedewerker voorschoolse educatie bij de Bibliotheek Gelderland Zuid, was wekelijks een dagdeel aanwezig op consultatiebureau Titus Brandsma in Nijmegen-West. Anita: ‘Ik zat in een hoekje van de wachtkamer aan een eigen tafeltje met folders en boekjes voor baby’s en peuters. Kinderen liepen al snel op de boekjes af en dat gaf mij de gelegenheid om een gesprekje met de ouders aan te knopen.’ Nicole Thoonen was zo’n ouder. Ze kwam op het consultatiebureau met haar baby Guus en had een leuk gesprek met Anita. ‘Ik vind het verbazend hoe vroeg baby’s al met plezier en aandacht met boekjes bezig kunnen zijn. Voor onze beide zoontjes heb ik best snel na hun geboorte een Boekstart-koffertje opgehaald, waardoor ze lid werden van de bieb.’

Rustmoment voor ouder en kind

Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling bij kinderen en vergroot hun woordenschat. Ook het rustmoment tijdens het voorlezen is heel waardevol voor ouder en kind. Jeugdverpleegkundige Susanne Nieuwenhuijsen zag dat alle ouders enthousiast reageerden op de BoekStartcoach. ‘Ze vonden het gezellig dat er iemand was in de wachtkamer. Anita had iedere keer prachtige boeken mee, die zowel de ouders als de kindjes erg aanspraken.’ Ze denkt zeker dat het helpt om ouders te stimuleren meer voor te lezen. ‘Niet alle ouders weten dat ze ook met een kleine baby al kunnen starten met voorlezen. En ook niet dat je baby of peuter al gratis lid kan worden van de bieb.’

Kijk hier voor meer informatie over voorschoolse educatieprojecten van de Bibliotheek Gelderland Zuid


Heb je een correctie, een tip of een opmerking over dit artikel? Mail deze dan naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl of stuur je bericht via WhatsApp: 0624322422. Ook andere nieuwstips, klein of groot, ontvangen wij graag.


Reageren


Uw naam  *
Uw Emailadres  *
Uw reactie
Code
  *
 

NB: Uw reactie zal direct worden geplaatst, echter wordt deze wel door onze redactie gecontroleerd. Mocht blijken dat uw reactie niet passend is en/of een kwetsende inhoud heeft, zal deze meteen worden verwijderd.