Drie Nijmeegse nominaties voor landelijke 'Meer dan handen'-verkiezing

Van onze redactie
16 december 2018
Het Lokaal Compliment op 8 december was een zeer geslaagd feest ter waardering en erkenning van de enorme inzet door alle Nijmeegse vrijwilligers in het afgelopen jaar. Het symbolische lokale compliment voor iedereen werd door wethouder Grete Visser uitgereikt aan Jackie Kersten van Natuurtuin Bottendaal. Ook werden de Nijmeegse nominaties voor de landelijke vrijwilligersprijzen bekendgemaakt.

Jaarlijks worden de 'Meer dan handen'-vrijwilligersprijzen uitgereikt om vrijwilligers en hun organisaties in het zonnetje te zetten. Elke gemeente kan drie organisaties aanmelden voor deze prijzen. Mirjam Kaptein, directeur van de Vrijwilligerscentrale Nijmegen, maakte de nominaties van de gemeente Nijmegen bekend. Drie prachtige projecten, die laten zien hoe vrijwilligers het verschil maken voor hun omgeving.

Vincentius Nijmegen: de 'ruilkast'

In het huis van Vincentius Nijmegen staat een kast waarin mensen levensmiddelen kunnen ruilen. Bij de Voedselbank krijgen mensen regelmatig producten die ze niet lusten. In de ruilkast kunnen ze zo'n product ruilen tegen iets waar ze wel wat aan hebben. Zo zet Vincentius Nijmegen zich in tegen voedselverspilling en voor duurzaam gebruik van producten. Ook mensen die geen gebruikmaken van de Voedselbank, kunnen via de ruilkast een steentje bijdragen. De ruilkast is een voorbeeld van hoe Vincentius armoede en eenzaamheid in Nijmegen structureel aanpakt door directe en persoonlijke hulp. Stemmen op dit initiatief kan via deze link.

Nederlands Cultuurlandschap: miniatuurlandschappen 

De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap zet zich in voor een gezonde, groene omgeving, ook in stedelijk gebied. Doel is voor iedereen contact met de natuur laagdrempelig maken. De vrijwilligers proberen bijvoorbeeld natuur in de straat vanzelfsprekend te maken en zoeken naar strategieën om alle behaalde successen structureel op landelijk niveau te verwezenlijken.

Bij het Landschapsmuseum is altijd wat te doen. De elf miniatuurlandschappen verbeelden prachtig een aantal typische Nederlandse landschappen. Daarnaast zijn het binnengedeelte, de ontmoeting met de das en de Palland-rondwandeling aanraders voor zowel kinderen als volwassenen. Via deze link kan op dit initiatief gestemd worden.

De Waalstappers: isolement doorbreken

Met de slogan: 'De hort op met de Waalstappers, niemand hoeft eenzaam te zijn!' is de Waalstappers een mooi voorbeeld van een burgerinitiatief dat regelrecht inspringt op een behoefte. Het is een community voor mensen uit Nijmegen en omgeving van alle leeftijden, die graag mensen willen ontmoeten en gezamenlijk activiteiten ondernemen. Een borrel drinken, naar de bioscoop gaan, wandelen, sporten, naar een concert gaan, een spel spelen of een andere interesse oppakken.

Het initiatief richt zich op het doorbreken van isolement en het ontmoeten van buurtgenoten. Voor zowel 'gevestigde' Nijmegenaren als nieuwkomers is dit een leuke manier om mensen te leren kennen en de deur uit te gaan. Via deze link kan op de Waalstappers gestemd worden.

Uitreiking

De voortgang rond deze landelijke prijsvraag is te volgen via de website en Facebookpagina van de Vrijwilligerscentrale Nijmegen. De vrijwilligersprijzen worden uitgereikt op 15 februari 2019. De 'Meer dan handen'-vrijwilligersprijzen zijn een initiatief van het ministerie van VWS en worden ondersteund door Vereniging NOV, de VNG en de VriendenLoterij. De organisatie is in handen van Movisie.

 

 


Dit bericht delen:

Advertenties