Nijmeegse daadkracht qua duurzaamheid vastgelegd op het grote doek

Van onze redactie
11 december 2018
Vrijdag 14 december gaat de onafhankelijke documentaire 'GREEN TALES OF THE CITY' in première in LUX te Nijmegen. In de film van de Utrechtse documentairemaker Gwen Jansen is een grote rol weggelegd voor Nijmegen als European Green Capital. We zien dat de duurzaamheidsbeweging in ons land niet meer te stoppen is. De filmmaker volgde in dat kader maandenlang in Nijmegen wat er zoal in de stad werd opgetuigd in het kader van Green Capital van Europa. Centraal staan sociaal onderneemster Caroline de Greeff en Teddy Vrijmoet, voormalig directeur van de Vierdaagsefeesten. We zien hoe zij, met zoveel mogelijk andere burgers, het grootste zonnepanelenpark ter wereld willen realiseren. De film duurt 78 minuten en beleeft haar landelijke première in LUX te Nijmegen op 14 december.

Naast Nijmegen, vormen ook Amsterdam, Leeuwarden, Rotterdam en Utrecht het decor van de film. In deze steden heeft filmmaker Jansen diverse bijzondere ‘green tales’ gevolgd met haar camera.

Green make over

In de film maken we ook kennis met de diverse beweegredenen en het gevoel van mensen die (nog) niet optimaal milieubewust leven. Inclusief die van de filmmaker zelf. Jansen: “Ik betrapte mezelf erop dat ik steeds somberder werd over alles wat ik las over de klimaatverandering. Vooral als ik dat spiegelde aan mijn eigen gedrag dat nog niet bepaald milieubewust was. Maar wat zou ik als individu überhaupt voor verschil kunnen maken? Ik besloot op onderzoek uit te gaan met mijn camera. Tijdens deze zoektocht werd het mij steeds duidelijker wat er in de Nederlandse steden allemaal al gebeurt. Het ene ‘groene verhaal’ gaat nog verder dan het andere. Het is zeker nog niet te laat, merkte ik. Ook als individu kan je wel degelijk een belangrijke rol spelen. En daarvoor hoef je niet eens je hele leven overhoop te gooien. De groene burgerbeweging in ons land groeit op dit moment zo hard dat uiteindelijk ook de nationale overheid en bedrijven moeten volgen met daden in plaats van met woorden alleen. Met deze film doe ik verslag van mijn zoektocht en de ‘green make over’ van mijn eigen leven en dat van mijn vrienden. Ik hoop met deze film ook anderen op een vermakelijke manier te kunnen ‘positiveren’ als het gaat om het behouden van onze planeet.

De filmmaker

Gwen Jansen (46) is een onafhankelijk filmmaker en filmproducent uit Utrecht en had ook lange tijd een huis in Grou. In al haar films staan hoofdpersonen centraal die met uitermate veel passie, durf en drive een in vele ogen onmogelijk doel nastreven. Het zijn ook altijd onderwerpen met een duidelijke link naar haar eigen leven. Jansen maakte eerder onder andere de documentaires ’Kunst… Begin drrr niet an’ over het leven van Herman Brood als beeldend kunstenaar, De Autovakmannen, Nederland Whiskyland en Hato’s Wijn.

 


Dit bericht delen:

Advertenties