Bevrijdingsmuseum toont bijzondere Nijmeegse schenking 1 dag aan publiek

Van onze redactie
8 december 2018
Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek ontving afgelopen maand een zeer bijzondere schenking: een noodvoorraad voedsel uit de Tweede Wereldoorlog, bestaande uit zeker honderd potten en blikken met levensmiddelen. Bezoekers krijgen één dag de gelegenheid om een groot deel van deze unieke voedselvoorraad te bewonderen.
De voorraad bevat onder andere blikken met ingemaakte jam, boontjes en havermout. De bijzondere objecten kwamen tevoorschijn tijdens een verbouwing in een woning in Nijmegen. Een vondst van deze omvang komt niet zo vaak voor. Het Bevrijdingsmuseum ontvangt vaker voedselproducten uit de Tweede Wereldoorlog, maar dat zijn meestal conserven afkomstig uit het militaire domein of eigen ingemaakt voedsel in bijvoorbeeld weckflessen.

Voedselproeverij

Tegelijkertijd met de presentatie van de voedselvoorraad zal er in het Bevrijdingsmuseum tevens een voedselproeverij plaatsvinden: niet van het gevonden voedsel, maar van andere surrogaat- en vergelijkbare producten die op de Nederlandse menukaart stonden tijdens de Tweede Wereldoorlog, waaronder cichoreikoffie, stroopsoldaatjes, zoethout en bevrijdingsbrood. Op deze wijze hebben bezoekers toch de mogelijkheid om de smaak uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog te proeven. Medewerkers van het museum zullen ter plaatse aanwezig zijn om bezoekers van verdere uitleg te voorzien.

Informatie

Op zaterdag 15 december zullen de bijzondere voedselblikken tussen 14.00 en 17.00 uur te bezichtigen zijn in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 aan de Wylerbaan 4, 6561 KR in Groesbeek. Tijdens deze middag gelden de reguliere entreetarieven, de Museumkaart is geldig.


Dit bericht delen:

Advertenties