Houtrook is ongezond

Van onze redactie Donderdag 06 December 2018

Met het koudere weer is ook het stookseizoen begonnen. Veel mensen gebruiken in de winter een houtkachel of open haard. Gezellig, maar ook een bron van lucht verontreiniging en gezondheidsklachten. GGD Gelderland-Zuid geeft het volgende advies: ‘Stook geen hout en als u toch stookt, gebruik de houtkachel of open haard niet als hoofdverwarming.’

De rook van een houtkachel bestaat uit een mengsel van veel verschillende stoffen en is ongezond. Houtkachels zorgen, net als verkeer, voor luchtverontreiniging. Ze verspreiden fijnstof en roet. In huizen waar regelmatig de open haard of houtkachel brandt, hebben bewoners meer kans op luchtwegklachten. Voorbeelden zijn hoesten, een piepende ademhaling en kortademigheid.

Overlast voor anderen

De GGD krijgt meldingen van mensen die overlast ervaren van de houtrook van buren. Melders geven aan hier gezondheidsklachten van te hebben of stankoverlast te ondervinden. Soms kunnen buren de ramen niet openzetten omdat het hele huis dan naar rook ruikt.

Toch hout stoken?

De GGD adviseert om geen hout meer te stoken. Voor mensen die toch de open haard, vuurkorf of houtkachel willen gebruiken, staan op de website de Stookwijzer meer tips over wanneer wel en wanneer niet te stoken. Zo is het raadzaam niet te stoken als het mistig is of als er geen wind is. De rook blijft dan tussen de huizen hangen. Stook alleen droog en ongeverfd hout of openhaardblokken. Stook nooit afval, oud papier, plastic, textiel, spaanplaat en geverfd, geïmpregneerd of gelakt hout.

Informatie

Kijk hier voor meer informatie over houtrook. Hier staan ook tips om houtrookoverlast met buren te bespreken.


Heb je een correctie, een tip of een opmerking over dit artikel? Mail deze dan naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl of stuur je bericht via WhatsApp: 0624322422. Ook andere nieuwstips, klein of groot, ontvangen wij graag.


Reacties (4)

Geplaatst op 07-12-2018 om 20:35 door Jos
Eindelijk duidelijke taal. Hout stoken is 12 x slechter dan de rook van sigaretten. Dus kappen daarmee.

Geplaatst op 07-12-2018 om 09:24 door Karen
Ook maar stoppen met autorijden dan ?

Geplaatst op 07-12-2018 om 07:31 door Mirjam
Ger heeft vast geen astma. Ik ben blij dat dit een keer benoemd wordt. Ik heb echt last van de rook en zou willen dat onze buren minder zouden gaan stoken.

Geplaatst op 06-12-2018 om 16:43 door Ger
Het enige wat slecht is voor de mens is be bemoeienis van de overheid met de zogenaamde bezorgdheid.Reageren


Uw naam  *
Uw Emailadres  *
Uw reactie
Code
  *
 

NB: Uw reactie zal direct worden geplaatst, echter wordt deze wel door onze redactie gecontroleerd. Mocht blijken dat uw reactie niet passend is en/of een kwetsende inhoud heeft, zal deze meteen worden verwijderd.