Geen donjon voor Nijmegen

Van onze redactie Woensdag 05 December 2018

De gemeente Nijmegen en Stichting Donjon zijn overeengekomen om de ontwikkeling van de donjon in het Valkhof te staken. De ontwikkeling van de toren in het Valkhof, een beschermd rijksmonument, blijkt uiteindelijk niet haalbaar.

Er is geen omgevingsvergunning, de archeologische kosten blijken zeer hoog en er is nog steeds geen exploitant. De gemeente Nijmegen gaat aan de slag met de renovatie van het park.

De Stichting Donjon en de gemeente spreken sinds 2008 over de realisatie van de donjon in het Valkhof. Dit nadat in 2006 in een stadsreferendum 63% van de stemmen vóór herbouw van de toren was. In 2013 zijn de afspraken tussen gemeente en stichting vastgelegd in een ontwikkel- en realisatieovereenkomst (ORO). De stichting zou daarbij niet alleen aan de slag gaan met de donjon, maar ook met renovatie van het park. Het bestemmingsplan voor de locatie is in 2015 vastgesteld. Begin 2017 heeft de stichting de omgevingsvergunning aangevraagd. In november 2018 heeft de gemeente het voorlopig besluit genomen de omgevingsvergunning te weigeren op advies van de Omgevingsdienst Regio Nijmegen op grond van negatieve adviezen van de Veiligheidsregio, de Rijksdienst Cultureel Erfgoed en de Commissie Beeldkwaliteit.

Ingewikkeld en kostbaar
 
De afgelopen jaren is gebleken hoe ingewikkeld en kostbaar het is om in een beschermd rijksmonument te bouwen. Met name de kosten van archeologisch onderzoek en rapportage zijn hoog.  De gemeente en de stichting hebben nu in een vaststellingsovereenkomst besloten om de ORO minnelijk te ontbinden. De gemeente en de stichting staken het initiatief en de gemeente wordt weer verantwoordelijk voor de renovatie van het park. De gemeente compenseert de Stichting Donjon voor 207.200 euro inclusief btw voor kosten van derden en vergoeding voor de leges.
 
Het bestuur van de Stichting Donjon is teleurgesteld dat de toren er niet gaat komen: ‘Wij hebben vanuit onze grote betrokkenheid met de stad Nijmegen veel energie gestoken in de realisatie van deze toren die Nijmegen als oudste stad van Nederland nog beter op de kaart had gezet. Gezien onze ervaringen in de afgelopen jaren is herbouw van de toren in de nabije toekomst helaas onmogelijk gebleken.'

Wethouder Noël Vergunst heeft begrip voor de teleurstelling van de stichting: ‘Er is door stichting en gemeente lang en in lastige omstandigheden gewerkt aan de donjon. Het is goed dat er nu duidelijkheid is. We willen nu voortvarend aan de slag met de renovatie van het park.'


 

Heb je een opmerking of een (nieuws) tip? Stuur ons een WhatsApp bericht op 0624-322 422 of stuur een mail: redactie@nieuwsuitnijmegen.nl of bel ons op 024-322 99 22.


Heb je een correctie, een tip of een opmerking over dit artikel? Mail deze dan naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl of stuur je bericht via WhatsApp: 0624322422. Ook andere nieuwstips, klein of groot, ontvangen wij graag.


Reageren


Uw naam  *
Uw Emailadres  *
Uw reactie
Code
  *
 

NB: Uw reactie zal direct worden geplaatst, echter wordt deze wel door onze redactie gecontroleerd. Mocht blijken dat uw reactie niet passend is en/of een kwetsende inhoud heeft, zal deze meteen worden verwijderd.