Gemeente pakt schulden Nijmeegse huishoudens aan

Van onze redactie
4 december 2018
De gemeente Nijmegen zet van 2019 tot en met 2022 extra in op preventie van schulden bij Nijmeegse huishoudens. Naar schatting ervaren 15.000 Nijmeegse huishoudens financiële zorgen. Hiervan worden er door Bureau Schuldhulpverlening, Bindkracht10, Humanitas en FIBON ongeveer 3000 tot 3500 bereikt.
De ambitie is dat inwoners met financiële zorgen eerder in gesprek gaan zodat schulden voorkomen worden. Hoe sneller iemand actie onderneemt, hoe minder groot het financiële probleem wordt. De gemeente Nijmegen investeert extra in de dienstverlening met de inzet van financieel experts in elke wijk voor informatie, een gesprek en hulp op maat voor iedereen. In 2019 start een campagne waarmee de gemeente Nijmegen financiële problemen gemakkelijker bespreekbaar wil maken.

Eerder in beeld

In 2018 experimenteerden gemeente Nijmegen, Bindkracht10 en Sterker Sociaal Werk met drie pilots om schuldhulpverlening laagdrempeliger te maken en vroegtijdig aan te bieden. Alle pilots bleken succesvol en zijn nu onderdeel van schuldhulpverlening. Het gaat om F!X Budgetbeheer en –coaching en de inzet van financieel experts. Bij de Stips in elk stadsdeel is een financieel expert beschikbaar die helpt om passende hulp te vinden, waardoor een traject sneller in gang gezet kan worden. Daarnaast wordt de aanpak vroegsignalering ‘Op de rit’ doorgezet, waarbij samenwerking tussen maatschappelijke organisaties, zorgverzekeraars en nutsbedrijven ervoor zorgt dat klanten eerder in beeld komen voor schuldhulpverlening.

Renske Helmer-Englebert, wethouder Inkomen en Armoedebestrijding: ‘Rood staan, je baan verliezen en je vaste lasten niet meer kunnen betalen, onverwacht tegen hoge ziektekosten oplopen. Het kan iedereen gebeuren. We hopen meer mensen te bereiken in een vroeg stadium, omdat met een klein beetje ondersteuning erger kan worden voorkomen.’

Nieuw beleidsplan

De plannen staan beschreven in een nieuw beleidsplan schuldhulpverlening. Daarin staat ook dat de gemeente Nijmegen meer gebruik wil maken van apps en websites die overzicht bieden op inkomsten en uitgaven of van regelingen en toeslagen. Informatie over financiële hulp moet voor iedereen begrijpelijk en goed vindbaar zijn. Huishoudens met problematische schulden hebben een gemiddelde schuld van ongeveer € 45.000 en hebben gemiddeld tien schuldeisers. De maatschappelijke kosten van problematische schulden bedragen ongeveer €100.000 per geval.


Dit bericht delen:

Advertenties