Wereldkampioen Edris toegevoegd aan startveld NN Zevenheuvelenloop

Van onze redactie
14 november 2018
Regerend wereldkampioen 5.000 meter Muktar Edris gaat aanstaande zondag de strijd aan met Joshua Cheptegei bij de NN Zevenheuvelenloop.
De 24-jarige Ethiopiër maakt zijn debuut op de 15 kilometer bij de Nijmeegse herfstklassieker. In 2017 versloeg hij bij het WK in Londen Mo Farah in een zinderende eindsprint. Cheptegei en Edris worden door atletiekkenners bestempeld als mogelijke opvolgers van de Britse wereldster.

Opvolger snelste Europeaan allertijden

De winst in Londen was de eerste titel voor Muktar Edris op mondiaal podium bij de senioren. In 2012 won de Ethiopische atleet ook al de 5.000 meter bij het WK voor junioren. Muktar Edris heeft tot nu toe vooral erg snel gelopen op de atletiekbaan; op de 5.000 meter is zijn beste tijd 12.54. In de zomer van 2017 versloeg Edris Mo Farah in een rechtstreeks duel bij het WK in Londen. Hiermee was hij de eerste atleet in zes jaar tijd die de Britse loper op een wereldkampioenschap wist te verslaan en wordt hij bovendien direct gezien als opvolger van de snelste Europeaan allertijden. Ook zijn grootste concurrent bij de NN Zevenheuvelenloop, Joshua Cheptegei, wordt gezien als potentiële succesor van Farah.

Wereldrecordpoging

Cheptegei kondigde eerder al aan dit jaar wederom een aanval te doen op het wereldrecord bij de NN Zevenheuvelenloop. Verleden jaar strandde de Oegandees op 3 seconden van het record. De weersvoorspelling ziet er goed uit met mild herfstweer en een matige oostenwind. Cheptegei beschikt over een groep sterke hazen. De Nederlander Roy Hoornweg zorgt voor een strak tempo in de eerste drie kilometer van de wedstrijd. Hierna nemen de Kenianen Alfred Ngeno, Noah Kipkemboi en Edwin Kiptoo het over. Concurrentie komt naast Edris onder andere van NN Running Team teamgenoot Abrar Osman, hij werd tweede bij de NN Zevenheuvelenloop in 2016, en de Belgen Bashir Abdi en Koen Naert.


Dit bericht delen:

Advertenties