Cultuur Stimuleringsprijs Stad Nijmegen 2018: Studio Another Day

Van onze redactie Donderdag 08 November 2018

Studio Another Day krijgt de Cultuur Stimuleringsprijs Stad Nijmegen 2018 . Vormgevingsstudio Studio Another Day heeft het afgelopen decennium het gezicht en de uitstraling van het Nijmeegse cultuuraanbod voor een belangrijk deel bepaald en daar een actuele schwung aan gegeven. Wethouder Noël Vergunst reikt de prijs later dit jaar uit.

Studio Another Day is in 2012 opgericht door Yorick de Vries die sinds 2014 samenwerkt met Niek Does. De afgelopen jaren hebben de ontwerpers culturele initiatieven in Nijmegen, van klein tot groot, voorzien van fantastische beelden en typografie om publiciteitscampagnes, websites en identiteiten mee vorm te geven.
 
Vrije denken

De Vries en Does zijn een geslaagde combinatie van het vrije denken en experimenteren enerzijds en een heldere conceptuele systematiek anderzijds.
Grafisch ontwerpers werken meestal in opdracht en behoren daarmee te beantwoorden aan de wens van de opdrachtgever. Studio Another Day geeft invulling aan die wens, maar in de zoektocht naar passend beeld en typografie creëren De Vries en Does vaak autonome beelden, die een eigen weg gaan leiden en de opdrachtgever meenemen naar een verrassende uitkomst van een creatief proces. Het productpalet van Studio Another Day loopt uiteen van zorgvuldig geproduceerd drukwerk, hoezen voor een platenlabel, affiches en slim geprogrammeerde geordende websites zoals die van het kunstenaarscollectief Derde Wal.
 
Microkosmos
 
Studio Another Day kiest vaak voor een bewerkelijke en arbeidsintensieve werkwijze bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Daarin schuilt ook de kracht van hun werk. In de studio worden kleine ruimtelijke opstellingen gebouwd als resultaat van vrij ongeremd creatieve denken binnen de gestelde opdracht. De Vries en Does construeren een microkosmos met behulp van zorgvuldig gepositioneerde en uitgelichte objecten (opgezette dieren, props uit de modelbouw). Soms krijgen alledaagse voorwerpen in die kleine wereld een volledig andere betekenis en kan bijvoorbeeld een oude slaapzak met het grootste gemak een prachtig berglandschap worden. Of gaan laser gesneden letters een eigen rol opeisen en komen ze los van het stramien van de reguliere drukletter.
 
Het college van burgemeester en wethouders kent op voordracht van de adviescommissie Cultuurprijzen elke twee jaar de Cultuur Stimuleringsprijs Stad Nijmegen toe. De prijs bestaat uit 5000 euro, een oorkonde en een Marikenbeeldje.
De laatste winnaar (2016) van de Cultuur Stimuleringsprijs Stad Nijmegen was illustrator Esther Aarts.


Heb je een correctie, een tip of een opmerking over dit artikel? Mail deze dan naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl of stuur je bericht via WhatsApp: 0624322422. Ook andere nieuwstips, klein of groot, ontvangen wij graag.


Reageren


Uw naam  *
Uw Emailadres  *
Uw reactie
Code
  *
 

NB: Uw reactie zal direct worden geplaatst, echter wordt deze wel door onze redactie gecontroleerd. Mocht blijken dat uw reactie niet passend is en/of een kwetsende inhoud heeft, zal deze meteen worden verwijderd.