Mariken in opstand tegen het perfecte plaatje

Van onze redactie
20 oktober 2018
Leerlingen van middelbare school NSG Groenewoud hebben het Marikenbeeld op de Grote Markt in het kader van 024geschiedenis een nieuwe outfit gegeven: een lange rok met telefoonschermpjes, waarop jonge vrouwen met perfecte lichaamsvormen te zien zijn. Daarmee komt Mariken in opstand tegen 'het perfecte plaatje'. Tot en met zondag 21 oktober is Mariken in dit eigentijdse jasje te bewonderen.

Op initiatief van Ineke Martin van de stichting ‘Nijmegen blijft in beeld’ vertaalden elf leerlingen uit havo 4 onder begeleiding van beeldend kunstenaar en docent Jannie Benthem tijdens het vak handvaardigheid het verhaal van Mariken naar de huidige tijd. Mariken werd verleid door de duivel in de persoon van Moenen. Wat vormt anno 2018 de grootste verleiding voor jonge vrouwen? Over die vraag hoefden de leerlingen niet lang na te denken: de plaatjes van perfecte vrouwen, die tegenwoordig op social media volop gedeeld worden.

Perfecte lichamen

‘Het gaat erom wie de beste billen, de dunste taille en de mooiste lange benen heeft’, zegt leerling Nynke. De fotomodellen en influencers zijn met hun perfecte lichamen onbereikbare rolmodellen. De perfecte plaatjes die zij op social media posten, zorgen bij veel jonge vrouwen voor frustratie en een laag zelfbeeld. Met soms extreem sporten en hongeren tot gevolg. ‘Als Mariken nu zou leven, zou ze er alles voor over hebben om er zo perfect uit te zien’, aldus de leerlingen. ‘Zelfs een pact met de duivel.’

De lange rok van Mariken met de telefoonschermpjes weerspiegelt het duivelse dilemma. Toch biedt de outfit ook een uitweg. De leerlingen hebben twee grote vleugels voor Mariken gemaakt. Daarmee transformeert zij tot een moderne Nikè, de Griekse godin van de overwinning. Zo komt Mariken in opstand tegen het beeld van de perfecte vrouw.


Dit bericht delen:

Advertenties