Ultramoderne sporthal SportQube officieel geopend

Fotograaf: Geert Timmer
12 oktober 2018
Vandaag is SportQube, de nieuwe ultramoderne goudkleurige sporthal aan de Rosa de Limastraat in Nijmegen-West, officieel geopend. Het sportcomplex werd op feestelijke wijze geopend door de burgemeester Bruls en gedeputeerde Dhr. Markink van de provincie Gelderland.

SportQube heeft meer dan 4000 m2 aan sportruimte verdeeld over 7 zalen waar verschillende verenigingen gebruik van maken. De Hazenkamp Gymsports traint er met zowel de Topsport damesselectie, de wedstrijdsporters van diverse divisies en veel groepen recreatieturners en –turnsters. Daarnaast opent binnenkort de springhal en zijn er lessen voor Free Running en Ouder-Peutergym. Voor de judoliefhebbers is een grote, deelbare, judozaal beschikbaar waar zowel Top Judo Nijmegen, Tomoda als Chikara gebruik van maken. Rugbyers van de Rugby Academy maken gebruik van de judozaal, het krachthonk en de multizaal.

Er vinden drie Regionale Talenten Centra onderdak: RTC Turnen, RTC Judo en Rugby Academy Oost. Top Sport Gelderland is een belangrijke partner in SportQube en vormt een link met NOC-NSF en het Olympisch Netwerk. Zij begeleiden topsport talenten met alles wat buiten de reguliere trainingen valt. Daarnaast helpen ze de verenigingen met het verbeteren van talentontwikkeling.

Sport Medisch Centrum en onderwijs

Fysiotherapie Bottendaal, CWZ Sportgeneeskunde en HAN Seneca bemannen samen het Sport Medisch Centrum SportQube. Naast hun gewone praktijk bieden zij als fysiotherapeuten, sportartsen en wetenschappers gezamenlijk een totaalpakket aan voor sportclubs, gericht op blessurepreventie en medische begeleiding. Dit is niet alleen geschikt voor topsporters en talenten, maar ook voor recreanten. Voor sportkeuringen is er onder andere een uitgebreide meetstraat beschikbaar.

In het gebouw zijn ook een aantal instructielokalen waar de studenten van de HAN Sport en Bewegen en het ROC gebruik van maken. Voor hen is dit een ideale locatie omdat ze in het hart van de sportpraktijk les krijgen.

Unieke samenwerkingen in een topaccommodatie

'Deze sporthal voor gymsports, judo en rugby is van internationale allure. Uniek is niet alleen dat de drie sportverenigingen met elkaar in verbinding staan, maar ook de samenwerking daarin met partners op het vlak van medische begeleiding, onderzoek, onderwijs en ontwikkeling en maatschappelijke begeleiding' zegt Frans Mooren, bestuurslid van SportQube. Wethouder Sport en Accommodaties Bert Velthuis vult aan: 'We vinden het in Nijmegen belangrijk dat iedereen de kans krijgt om te sporten en te bewegen. Op alle niveaus. Ik ben er trots op dat twee in Nijmegen gewortelde clubs de handen ineen hebben geslagen om een topaccommodatie neer te zetten en deze ook gaan beheren. Ik hoop dat het voor veel sporters een echt ‘thuis’ wordt en een broedplaats voor talent.'

Bekroning van een lange weg

In 2013 maakten 7 partijen, waaronder de verenigingen De Hazenkamp en Top Judo Nijmegen, het projectplan ‘Talent Centraal’. Dit plan werd door zowel de provincie als gemeente goedgekeurd en gefinancierd, waarna eind 2015 stichting Talent Centraal Nijmegen definitief aan de slag kon gaan met de realisatie van deze nieuwe breedte- en topsportaccommodatie. Gedeputeerde Jan Markink is lovend over het resultaat: 'Deze topaccommodatie biedt jong talent in Nijmegen en in de regio alle mogelijkheden zich tot toptalent te ontwikkelen. En ook de breedtesport profiteert van de goede begeleiding en aandacht voor de medische zorg die SportQube biedt.'

Kijkdag op 14 oktober

Tijdens de kijkdag op 14 oktober van 12.00 uur tot 17.00 uur kunnen geïnteresseerden van jong tot oud terecht voor uitleg over de verschillende sporten, de mogelijkheden bekijken die de zalen bieden en demo’s beleven van de verschillende sporten. Afhankelijk van de drukte zijn er mogelijkheden om actief deel te nemen.


Dit bericht delen:

Advertenties