Programma tweede editie Kletskoppen Kindertaalfestival bekend

Van onze redactie Dinsdag 09 Oktober 2018

Wat gebeurt er in je hoofd als je leert praten, of als je een tweede taal leert? Of wat gaat er precies mis als het niet lukt om te lezen? Tijdens de tweede editie van het Kletskoppen Kindertaalfestival op zaterdag 27 oktober laten taalonderzoekers van de Radboud Universiteit en het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek in Nijmegen je op een speelse manier zien hoe taal werkt.

Kletskoppen draait om kindertaal in de breedste zin van het woord, van taalverwerving en taalontwikkeling tot tweetaligheid en taalstoornissen. ‘De eerste editie van het festival vorig jaar was een groot succes, met bijna 800 bezoekers. Reden genoeg om het festival dit jaar opnieuw te organiseren, met een nog diverser programma,’ aldus taalwetenschapper en chief-Kletskop Sharon Unsworth.

Wetenschapsdag voor het hele gezin

Op deze wetenschapsdag voor het hele gezin kunnen kinderen van twee tot twaalf jaar onder andere tweetalig memory spelen, binnenstappen in een gigantisch oor of mond om te ervaren hoe die werken, een eye-tracker uitproberen, al dansend tijdens een berenjacht de betekenis van woorden ontdekken of een spoedcursus Portugees, Zweeds of Japans volgen.

Kletskoppen is een leuk dagje uit voor het hele gezin, maar er ligt ook een zeer serieus idee aan ten grondslag. Unsworth: ‘Op het gebied van taalonderzoek behoort Nijmegen tot de wereldtop. We willen graag aan een groot publiek laten zien hoe leuk, interessant en relevant dat onderzoek is. En daarnaast is het festival een manier om mensen te werven voor deelname aan lopend onderzoek. We doen dit jaar extra moeite om mensen te bereiken die het Nederlands (nog) niet goed beheersen.’

Naast allerlei interactieve demonstraties voor de kinderen is er ruimte voor ouders om al hun vragen te stellen. Experts op het gebied van taalontwikkeling, meertalig opvoeden en voorleestechnieken zitten voor hen klaar. Voor de allerkleinsten zijn er meertalige voorleessessies, een programma met meezingliedjes uit alle windsteken en knutselactiviteiten.

Nijntje op de fiets

Het festival wordt geopend door Marianne van Houten met de voorstelling nijntje op de fiets, geïnspireerd op de bekende boeken van Dick Bruna. Ook zijn er optredens van Erik van Os, schrijver van gedichten voor kinderen en bekend van zijn liedjes voor Sesamstraat, en van Thijs Goverde, kinderboekenschrijver en filosoof uit Nijmegen.

Kletskoppen Kindertaalfestival vindt plaats op zaterdag 27 oktober van 9.30 tot 16.00 uur in Bibliotheek de Mariënburg.
De toegang is gratis. Kletskoppen is een samenwerking tussen de Radboud Universiteit en het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek
.


Heb je een correctie, een tip of een opmerking over dit artikel? Mail deze dan naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl of stuur je bericht via WhatsApp: 0624322422. Ook andere nieuwstips, klein of groot, ontvangen wij graag.


Reacties (1)

Geplaatst op 10-10-2018 om 01:15 door Ronaldo
en voor de volwassenen is er op 9 en 10 november (vrijdag en zaterdag dus) het drongofestival, ergens op het terrein van de universiteit - ook over taalzakenReageren


Uw naam  *
Uw Emailadres  *
Uw reactie
Code
  *
 

NB: Uw reactie zal direct worden geplaatst, echter wordt deze wel door onze redactie gecontroleerd. Mocht blijken dat uw reactie niet passend is en/of een kwetsende inhoud heeft, zal deze meteen worden verwijderd.