'Ut duvels Ommetje'

Naouar Mezian
7 oktober 2018
Gisteren werd alweer de achtste editie van de Nacht van de Ommetjes gehouden. De Ommetjes werden georganiseerd in zestien verschillende wijken in Nijmegen. In de wijken konden bewoners onder leiding van een gids een unieke wandeling maken door hun wijk. Wij liepen mee met 'ut duvels Ommetje', in de Biezen, oftewel de wijk Waterkwartier. De thema's Marieke van Nimwegen en Green Capital stonden bij dit Ommetje centraal. Burgemeester Bruls was bij dit Ommetje aanwezig.

Het startpunt van de avond was bij de koffiebar First things First aan de Waalbandijk. Karel Bosman, maker van het luisterboek Nijmeegse Marieke, begon de voordracht met een welkomstpraatje over de rijke historie van het Waterkwartier. Na een kopje koffie gedronken te hebben, konden de deelnemers de Waalbandijk verder op lopen en werd het Ommetje gestart. Bij het terras aan de Waalbandijk werd genoten van het uitzicht op de Waal. Karel Bosman zong hierbij liederen over een vergeten stuk van de geschiedenis, namelijk de kaaisjouwers. Zij hadden een hard leven aan de waal.

Bij aankomst van de Stadsboom stond Marieke van Nimwegen te wachten en droeg ze een stuk voor over haar leven met Moenen, de duivel die haar kwam helpen. Daarnaast werd een toelichting gegeven over de huidige Stadsboom. Dit is een maatschappelijke onderneming waar jonge mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ervaring kunnen opdoen met ambacht. Het motto van de Stadsboom is ‘Mogen zijn wie je bent’.

Aan de Laan van Oost-Indië stond een verrassing klaar. Hier werd een Chinese drakendans opgevoerd door een dansgroep uit Nijmegen. Tijdens de dans wisselden de dansers elkaar af om de draak te vormen. Verderop in deze straat was ook het thema Green Capital terug te zien. In een voortuin waren planten ingewisseld voor tegels om de woning groener te maken.

Naast historische elementen werden ook hedendaagse culturele tradities getoond. Het Skatepark Waalhalla kon van binnen bezichtigd worden. Ook werd een bezoekje gebracht aan de Vasim, een kunst- en culturele broedplaats. Jac Splinter, een zelfstandig ontwerper, gaf een korte rondleiding door het pand waar onder andere beeldhouwwerken en graffiti-ontwerpen gemaakt werden.

Het Ommetje werd afgesloten bij het hotel Nimma aan de Weurtseweg. Hier konden de deelnemers nog een drankje doen en werd als afsluiter een optreden gegeven door een Indische vrouw die Balinese zang- en dansstukken opvoerde. Een mooie afsluiter van een avond boordevol culturele, historische en ook toekomstgerichte bezienswaardigheden.


Dit bericht delen:

Advertenties