Zilveren Waalbrugspeld voor Riek van der Velden-Loeffen

Van onze redactie
14 december 2018
Riek van der Velden-Loeffen ontving vandaag een Zilveren Waalbrugspeld voor haar jarenlange verdiensten als waakvrijwilliger bij de Stichting VPTZ Thuis Sterven Rijk van Nijmegen. Burgemeester Bruls reikte de onderscheiding aan haar uit tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van haar 25-jarig jubileum als waakvrijwilliger.

Mevrouw Van der Velden-Loeffen (79) is op 1 november 1993 begonnen als waakvrijwilliger bij de toenmalige Stichting Hulpgroep Thuis Sterven. Als waakvrijwilliger waakt zij bij terminaal zieke mensen die thuis willen sterven en er zijn voor de zieken en de mantelzorger. Dit houdt in: zorgen dat iemand comfortabel in bed ligt, verplaatsen in bed, transfer vanuit bed naar toilet, opfrissen en verschonen, eten en drinken aanbieden. Maar ook luisteren naar wat de zieke bezighoudt: de angst , het verdriet, de pijn, het ongemak, de mooie en moeilijke herinneringen. Dit alles in voortdurende afstemming op de ander, wat is nodig, wat kan ik doen, hoe wilt u het graag. Daarnaast is zij er ook voor de mantelzorger. Om die even rust te geven, iets voor zichzelf te doen, boodschappen te doen of even te kunnen slapen en niet voortdurend alert te hoeven zijn. En ook hún verhaal kwijt te kunnen en hun zorgen en verdriet te delen.

Stoere, sportieve no-nonsensevrouw met groot hart

Mede door haar hulp konden honderden zieke mensen thuis sterven en zijn mantelzorgers door haar ondersteunt om het vol te houden. Mevrouw Van der Velden-Loeffen ging overal naar toe in de regio: Nijmegen, Dukenburg, Heumen, Malden, Mook, Berg en Dal en de hele Ooypolder. Iedereen kon op haar hulp rekenen. Nog steeds werkt zij als waakvrijwilliger, nu overdag, en is zij nog altijd krachtig verbonden met VPTZ Thuis Sterven Rijk van Nijmegen.


Dit bericht delen:

Advertenties