Onthulling gedenksteen voor Nijmeegse verzetsheld op Joris Ivensplein

Van onze redactie
19 september 2018
Het Joris Ivensplein werd dit jaar opnieuw ingericht en hierbij werd bekeken waar de gedenksteen van Jan van Hoof het beste teruggeplaatst kon worden. Deze plek is gevonden en werd vanmiddag samen met de scouting Jan van Hoof onthuld.

Jan van Hoof is een bekende Nijmeegse verzetsheld uit de Tweede Werledoorlog. Op 19 september 1944 werd hij ter hoogte van het huidige Joris Ivensplein tijdens een actie om het leven gebracht door de Duitse bezetter. Het was de week van Market Garden en de omgeving waar Jan van Hoof is gestorven lag vanwege de strategische ligging bij de spoorbrug voortdurend onder vuur. Enkele maanden na de bevrijding, in september 1945, werd de plek waar Van Hoof ongeveer gevallen moet zijn gemarkeerd met een gedenksteen.

Nu, 74 jaar later, is Jan van Hoof nog onverminderd een volksheld en heeft zijn gedenksteen een nieuwe, betere plek gekregen op het heringerichte Joris Ivensplein. Vandaag is het de sterfdag van Jan van Hoof.

Dr. Joost Rosendaal, die hier onderzoek naar heeft gedaan, vertelde vanmiddag bij de onthulling over Jan van Hoof. Ook werd er stilgestaan bij 10 jaar Liberation-route Europe, de internationale herdenkingsroute. Een luister-kei met het verhaal van Jan van Hoof is onderdeel van deze route. De kei komt bij de gedenksteen te staan.


Dit bericht delen:

Advertenties