[WINACTIE] Marle Martens schittert in de musical Soldaat van Oranje

Ivo Schaap
20 september 2018
Op dit moment schittert Marle Martens als Ada in de musical Soldaat van Oranje. Na ruim acht jaar over de landsgrenzen geacteerd te hebben is ze voor het eerst in eigen land en in eigen taal te bewonderen. Ze is daarnaast actief als singer-songwriter. Wie is dit multitalent?

Op 21 juni 1986 werd Marle Martens geboren in Nijmegen. 'Ik groeide op in het Brabantse Haps en luisterde als klein kind in de woonkamer, met de koptelefoon van mijn vader, naar alle muziek die mijn ouders thuis hadden. Was thuis continu bezig met het verzorgen van optredens en playbacken. Op een gegeven moment zag mijn moeder een oproep voor het VARA Kindersongfestival. Als achtjarige ben ik daar in de voorrondes begonnen en dat ging elk jaar beter. Op mijn tiende mocht ik de provincie Noord Brabant vertegenwoordigen met het liedje Groen. Dat was mijn eerste échte ervaring voor de televisie en voor een grote zaal. Toen wist ik dit is wat ik wil', aldus Marle.

Genoten opleiding

In Cuijk volgde Marle haar middelbaar onderwijs en zong ze in de schoolband. Vervolgens zette ze haar studententijd voort aan het Fontys conservatorium te Tilburg. De eerst vier jaar volgde ze de bachelor Muziektheater om daarna nog eens twee jaar de Master of Music te volgen. Dit allemaal met als doel om later als professioneel actrice, musicalster en/of als zangeres de kost te gaan verdienen. Tijdens deze studieperiode had ze haar eerste musicalervaring met de schoolproducties Rent en de Vliegende Hollander en speelde ze met deze producties ook in het M-Lab theater te Amsterdam.

Kennismaking met theater

Haar professionele musicalcarrière begon met de musical Tanz der Vampire in Wenen. 'Ik dacht voor negen maanden te vertrekken, het werden acht jaar', aldus Marle. In Wenen speelde ze mee met Sister Act, Jezus Christ Superstar en Elisabeth. 'Vervolgens maakte ik een uitstapje voor de musical Artus Excalibur naar St. Gallen. Een musical gebaseerd op het leven van King Arthur', onderbouwt Marle. Ze keerde terug naar Wenen voor Elisabeth en ging met deze musical zelfs naar Shanghai. 'Een heel bijzondere ervaring. De mensen daar zijn dol op musicals. Naast het toneel stonden grote schermen waarop de Duitstalige musical in het Chinees werd ondertiteld, vertelt Marle enthousiast. In Stuttgart speelt Marle vervolgens in de musical Rocky, waarna ze voor het stuk Shikaneder terugkeert naar Wenen. In Wenen speelt ze daarna weer in de musical Tanz der Vampire, nu niet meer als onderdeel van het ensemble maar in een eerste rol.

Soldaat van Oranje

Na de vele buitenlandse musicals was het tijd voor Marle om terug te keren naar Nederland. 'Ik wilde zo graag iets in mijn eigen taal doen en in een eerste rol. Inmiddels had ik voldoende ervaring opgedaan en ging ik audities doen voor de musical Soldaat van Oranje. Ineens auditteer je in je eigen taal voor een rol in een musical met niet zo maar een thema. Dat was spannend maar ook heel leuk. Ik had me goed voorbereid, door eerst de film te kijken, me daarna te verdiepen in de personages en tenslotte ben ik ook zelf de musical wezen kijken. Het is dan geweldig als je een belletje ontvangt en te horen krijgt: "Je hebt de rol". Het is zo fijn, dichter bij huis en dichter bij familie'. Ze is blij dat het Nederlandse publiek haar leert kennen. Eindelijk kan Marle zichzelf laten zien.


Ada

Haar rol beschrijft Marle als volgt: 'Ada, is een meisje dat vrij is en niet aan later denkt. Ze is vooral bezig met het krijgen van een vriend, het leuk wil hebben en wil feesten. Dan wordt ze verliefd op Anton. Ada denkt alleen aan hoe leuk ze het met hem heeft en is daardoor naïef in het blind volgen van hem. Daardoor heeft ze niet in de gaten welke keuze ze daarmee maakt. Dat besef komt pas later als het echt helemaal verkeerd gaat'. Ze vindt het mooi dat ze in deze rol, die ontwikkeling mag spelen, van iemand die onbezorgd is en geen besef heeft van wat er speelt. Iemand die daarna zo ontzettend de ommekeer voelt door in te zien dat de man waarop ze verliefd werd, niet de man is de ze oorspronkelijk kende.

Trots

'Ik ben trots dat ik samen met mijn collega’s van de musical Soldaat van Oranje elke voorstelling dit aangrijpende verhaal mag vertellen. Het is een stuk geschiedenis dat nooit meer weg zal gaan en bij sommige Nederlanders zelfs voor altijd op hun netvlies gebrand staat. Ik hoop dat dit verhaal mensen aan het denken zet en hen aanspoort nooit hun ogen te sluiten voor wat in het verleden geweest is, maar zeker ook niet voor toekomstige maatschappelijke kwesties', geeft Marle aan.

Singer-songwriter

Naast zes theatervoorstellingen in de week is Marle actief als singer-songwriter. Als artiest vind ik het fijn, dat ik naast mijn baan, creatief bezig kan zijn. Muziek maken, muziek te schrijven en te blijven werken aan jezelf. Sinds kort ben ik samen met Vini Gomes aan het jammen onder de naam The Marvin Rd. Dat is iets helemaal anders. We zijn pas net begonnen. Het is een nieuw project’, vertelt Marle enthousiast. Over de samenwerking met Vini Gomes zegt ze het volgende: 'Het klikte zo goed en we schreven zulke leuke nummers, dat we er meer energie in zijn gaan stoppen om te zien waar dit ons naartoe zou kunnen brengen. Afgelopen week hebben we een fotoshoot gehad, promotiemateriaal gemaakt en er zijn drie demo's klaar. Ik maak hier graag tijd voor en wil wakker blijven, om te voorkomen dat ik achterover ga leunen. Dat is volgens mij de weg om verder te komen', aldus Marle.

De stad Nijmegen

Bij Nijmegen denkt Marle direct aan de binnenstad en vervolgens aan het Centraal Station. 'Omdat mijn ouders en vrienden in de buurt van Nijmegen wonen, kom ik nu ik weer vaker in Nijmegen. Voor mijn studie in Tilburg stond ik dagelijks een half uur op de trein te wachten. Het station is voor mij een herkenningspunt van Nijmegen. In de maand juli was ik vrij en vond ik het prachtig om tijdens de Vierdaagsefeesten door de stad te slenteren. Genieten van de diverse bandjes die in de stad spelen. Heel misschien sta ik volgend jaar op een podium in de stad', sluit de inmiddels in Amsterdam wonende Marle af.


Via de Facebookpagina van Nieuws uit Nijmegen maak je 5 keer kans op 2 vrijkaarten voor de musical Soldaat van Oranje op vrijdag 28 september. Tag bij dit artikel op Facebook iemand met wie je deze musical graag wil bezoeken of tag vrienden aan wie je de kaartjes gunt.
De winnaars worden maandag 24 september om 19.00 uur bij het bericht op Facebook bekend gemaakt.


Dit bericht delen:

Advertenties