De Bastei opent haar deuren voor publiek

Saskia Derksen
20 mei 2018
De stad heeft er een tijd op moeten wachten en nu is het dan zover. De Bastei, Centrum voor Natuur en Cultuurhistorie aan de oostelijke Waalkade, heeft dit weekend haar deuren geopend voor het publiek. Het nieuwe museum is een aanwinst voor Nijmegen dankzij de samenwerking tussen gemeente en verschillende partijen. De Bastei is ontstaan uit een fusie van museum De Stratenmakerstoren en Natuurmuseum Nijmegen. 
Het nieuwe museumpand is een lusthof voor bezoekers die een kijkje terug in de tijd willen nemen. Ronddwalen door de resten van een veertiende-eeuws stadskasteel met om de hoek een stuk kademuur uit de Romeinse tijd. Ook zijn er delen van een verbindingsroute uit de twaalfde eeuw naar de Valkhofburcht te vinden. De ontstaansgeschiedenis van de stad Nijmegen met de nederzettingen van de Romeinen wordt op die manier mooi in beeld gebracht. In en om de stad zijn archeologische vondsten gedaan. Het museum herbergt verder een collectie aan natuurhistorische objecten.

De Bastei

De oude stratenmakerstoren is van het type bastei. De naam bastei, afkomstig uit het Italiaans bastia, is een grote, lage, halfronde hoefijzervormige toren met geschutstellingen in een vestingmuur. Melchior de Grood, voorzitter cultuurhistorie van het museum vertelt: 'De toren was in verval geraakt en werd onder andere gebruikt door de firma Alewijnse. Later werd de toren ook gebruikt als opslagruimte. Vanaf 1985 werd de toren gebruikt als museum. De Bastei is in 1530 gebouwd. Hier beneden kijk je op de bodem van de tijd. Het begint met de Romeinse periode. Er is hier laag op laag op laag gebouwd. Het is een venster in de tijd. De oude muren zijn behouden gebleven.'

Panorama op de Waalbrug en de rivier

De entree is indrukwekkend met de dikke Douglassparren als dragers van de plafonds voor de verdiepingen. Op de eerste verdieping is een expositie over de dynamiek van de rivier te zien. De volgende verdieping biedt een expositie  'Nijmeegse Meesters'. Het museumcafé met de glazen erker en terras met vergezichten over de Waalbrug en de uiterwaarden is prachtig gesitueerd.

Het verhaal van de rivier

Rondom Nijmegen is de afgelopen jaren heel hard gewerkt aan ruimte voor de rivier. Hierbij is een mooi evenwicht ontstaan tussen veiligheid, duurzaamheid, recreatie en natuurontwikkeling van het rivierenlandschap. Vanuit het museum worden thema's gekozen voor jong en oud om hier meer over te leren. De Bastei werkt hierbij samen met Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en IVN Rijk van Nijmegen. De bezoekers kunnen kennis maken met het rijke verleden van Nijmegen en de natuur op de stuwwal en het rivierengebied. De afdeling natuur- en milieueducatie werkt veel voor scholen zodat kinderen al jong kennis maken met de natuur.

Het museum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.
Meer informatie is te vinden op de website van De Bastei.

Dit bericht delen:

Advertenties