Koninklijke onderscheiding voor John Ekkerink

Van onze redactie Dinsdag 15 Mei 2018

De heer dr. J.L.P. Ekkerink ontving vanmiddag de versierselen behorende bij de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg deze Koninklijke onderscheiding voor zijn verdiensten als GZ-psycholoog bij Stichting De Waalboog.

Burgemeester Bruls verraste de heer Ekkerink met de Koninklijke onderscheiding na het minisymposium ‘Hart voor kwetsbare mensen’ dat georganiseerd werd in verband met zijn vervroegde pensioen in de kapel van Joachim en Anna.

De heer Ekkerink (62) is sinds 1982 werkzaam als gezondheidspsycholoog bij Stichting de Waalboog. Samen met cliënten en familie werkt hij samen aan het handhaven en verbeteren van de levenskwaliteit. De heer Ekkerink denkt en kijkt op vele terreinen mee hoe zaken beter geregeld kunnen worden waarbij het belang van bewoners niet uit het oog verloren wordt. Al in een vroeg stadium voerde hij het belevingsgericht werken in waarbij de mens achter de dementie belangrijk is. Naast zijn werkzaamheden promoveerde de heer Ekkerink op het onderwerp ‘het beloop van dementie bij ouderen in het verpleeghuis’. Door toedoen van de heer Ekkerink worden de vier fasen van dementie tegenwoordig niet meer vergeten: bedreigde-ik, verdwaalde-ik, verborgen-ik en verzonken-ik.

Lesmateriaal

De heer Ekkerink is sinds 2009 praktijkopleider voor psychologen in opleiding tot GZ-psycholoog, voor hen heeft hij ook lesmateriaal ontwikkeld en leert hen kijken naar wat kwetsbare ouderen zeggen bij het naar voren brengen van hun klachten. Met een collega heeft hij het kwartetspel ‘DE-MENS-ZIE(N)’ gemaakt, doel van het spel is om (klein)kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met de leefwereld van een familielid die dementerend is.

Cabaretgroep Schaamrood

36 jaar geleden richtte de heer Ekkerink de cabaretgroep ‘Schaamrood’ op, tweejaarlijks zijn er twee voorstellingsavonden over dementie en alles wat daarbij komt kijken. Met deze voorstellingen vindt verbinding plaats tussen alle personen die met dementie te maken hebben, van dementerenden tot management. De heer Ekkerink zorgt voor teksten, liedjes, grappen, financiering, regie en zet zelf ook nog diverse typetjes neer. Deze voorstellingen zijn altijd druk bezocht.

Boek

Momenteel schrijft de heer Ekkerink aan een boek met talloze citaten die door dementerenden over hun ziekte aan hem verteld zijn of verhalen van hen waardoor er een andere kijk op hun belevingswereld ontstaat.


Reageren


Uw naam  *
Uw Emailadres  *
Uw reactie
Code
  *
 

NB: Uw reactie zal direct worden geplaatst, echter wordt deze wel door onze redactie gecontroleerd. Mocht blijken dat uw reactie niet passend is en/of een kwetsende inhoud heeft, zal deze meteen worden verwijderd.