Arabische dans bij Cultuurcafé Radboud Universiteit

Maarten Beekman / Fotograaf: Hans de Groot Woensdag 11 April 2018

Gisteren organiseerde de Mawteni Foundation een flashmob op het plein voor het Cultuurcafé van de Radboud Universiteit. Het is de vierde flashmob die zij organiseerden in Nijmegen. Hiermee vragen zij aandacht voor de Syrische cultuur in Nederland.

Het is 15.40 uur in de middag als Robert Warda, oprichter van de Mawteni Foundation, bezig is met de laatste voorbereidingen van de flashmob die gepland staat om 16.00 uur. Voor het Cultuurcafé zit het vol met studenten die nietsvermoedend genieten van een drankje en de gunstige temperaturen. De deelnemers van de flashmob zijn Lilya, Saforia, Sedra uit Syrie, Maher, de enige man in het dansgezelschap, uit Syrie, Dalal uit Irak, en Mekeret uit Eritrea. Zij zijn allen lid van de Mawteni Foundation. Een aantal van hen is in het verleden uit het vaderland gevlucht vanwege de daar heersende conflicten, maar allemaal delen ze dezelfde passie: dansen. Zij werden muzikaal ondersteund door Arabische instrumenten van Niek Edeling.

Arabische dans

Om 16.00 uur klinkt er plots Arabische muziek uit de luidsprekers van het Cultuurcafé. Lilya, die zich midden in het zittende publiek heeft genesteld, staat op en begint aan een Arabische dans. De studenten kijken in eerste instantie wat verdwaasd om zich heen, maar beginnen dan enthousiast mee te klappen op de maat, samen met een aantal familieleden van de dansers, die daarin het voortouw nemen. De volgende dans wordt met de hele groep uitgevoerd. Hand in hand cirkelen ze alle zes dansend rondom het pleintje. Daarna is het de beurt aan Mekeret om haar danstalenten te laten zien. De flashmob eindigt weer met een groepsdans.

Mawteni Foundation

Mawteni wil een brug slaan tussen de Syrische en de Nederlandse cultuur door middel van dans en cultuur. Initiatiefnemer Robert Warda is zelf als student vanuit Syrie in Nijmegen terechtgekomen. ‘De Mawteni Foundation is nog geen officiële stichting, maar daar wordt hard aan gewerkt’, vertelt Warda. Hij verklapt alvast dat er binnenkort een ludieke verborgen camera actie op Facebook verschijnt waarin de Arabische cultuur nog duidelijker zichtbaar wordt.

Organisaties en particulieren kunnen het initiatief financieel steunen via donaties. Met de opbrengsten worden goede doelen van Mawteni Foundation gesteund. Op de website van de foundation is meer informatie te lezen over het initiatief.


Heb je een correctie, een tip of een opmerking over dit artikel? Mail deze dan naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl of stuur je bericht via WhatsApp: 0624322422. Ook andere nieuwstips, klein of groot, ontvangen wij graag.


Reageren


Uw naam  *
Uw Emailadres  *
Uw reactie
Code
  *
 

NB: Uw reactie zal direct worden geplaatst, echter wordt deze wel door onze redactie gecontroleerd. Mocht blijken dat uw reactie niet passend is en/of een kwetsende inhoud heeft, zal deze meteen worden verwijderd.